Политиката на асимилация в България продължава. Преди я провеждаха открито, сега – под прикритие. Това е заявил на форум в Турция председателят на партия ДОСТ Лютви Местан, като думите му са предадени от сайта "24Родопи". 

Според него, смяната на имената на турците в България през 1984-1985 г., продължилият до 1989 година "Възродителен процес“ и репресиите спрямо мюсюлманите в България трябва да се изучават в училище.

Лидерът на ДОСТ участва в конференция в Тракийския университет в Одрин по повод 30-годишната от създаването на Демократичната лига за защита правата на човека. 

"За съжаление болката, която преживяхме между 1984-1989 г., политиката на асимилация на комунистическия режим и страданията, които преживяхме, не са включени в учебниците по история. Младите хора скоро ще забравят за тези събития. Тези събития трябва да бъдат включени в учебниците по история. Защото от цяла Европа, само в България милион и половина турци и мюсюлмани бяха асимилирани, нашите имена бяха променени, нашата религия беше забранена. Само в България комунистическият режим проведе политика на асимилация под т.нар. "Възродителен процес". Защо не се извърши в Босна или Македония? Има само една причина. Защото, не само на Балканите, но и в цяла Европа, най-много турци и мюсюлмани живеят в България”, заяви Лютви Местан.

Той отбеляза още, че асимилационната политика, макар и тайно, все още продължава.

„Асимилационната политика все още не е приключила. В миналото тази асимилационна политика се водеше явно. Водеше се с танкове, калашници, с военни и полиция. А днес се води тайно. Правата ни в България все още не са възстановени. Само в последните 2 години имам 19 глоби за това, че съм говорил на своя майчин език. Когато говоря на турски, аз бивам глобяван по 2 хиляди лева, които се равняват на 6 хиляди турски лири. Сумата я изчислете сами. Националното дело продължава. Не съм дошъл днес тук за пропаганда. Преди една година на 24 март в Кърджали пред 20 хиляди души започнах словото си на своя майчин език с думите на Мустафа Кемал Ататюрк: "Щастлив е онзи, който може да каже „Аз съм турчин”. След мен събралото се множество произнесе същите думи. Да предадем на идните поколения нашата турска идентичност, не е наша политическа отговорност, а наш човешки дълг”, отбеляза още в словото си Местан.