Прокуратурата съобщи, че е открита кореспонденция на Пламен Бобоков, с лице, за което се смята, че е с имунитет, тъй като обвиняемият бизнесмен се е застъпвал за среща с чуждестранен президент. Затова от държавното обвинение допускат, че е възможно този разговор да е бил с държавния глава Румен Радев, предаде БНТ.

"Касае се за концесията на пристанище в Либерия за срок от 25 години. Обвиняемият Бобоков заявил на лицето с имунитет, че президента на Либерия проявява интерес от запознанството си с него с оглед на изпращане на посланик на република България в Нигерия с акредитация в Либерия. Това е разговорът в писмена форма. Президентът на Либерия иска да се види с този човек, контрагент на Пламен Бобоков. Едва ли е с президента на Футболния съюз. Но дали става въпрос за президента не мога да ви кажа с категоричност", коментира прокурор Петър Белчев пред журналисти.

От неговите думи стана ясно, че по време на въпросните разговори е обсъждана концесия на пристанище "Бюкянан" в Либерия за срок от 25 години с концесионер "Приста порт".

"Аз имам страшно много контакти, познавам много хора, това не е престъпление. Бил съм преди години, преди 2 или 3 години съм бил на среща с президента, просто за разговор нищо повече", заяви самият Бобоков.

Доказателствата бяха представени по време на заседанието на Специализирания съд, пред който прокуратурата настоява за задържането му под стража, защото според нея не е внесъл в срок гаранцията си от 1 млн. лв.

"С Пламен Узунов сме приятели, нищо повече. Концесията за пристанище в Либерия няма нищо общо с българските власти", каза още бизнесменът по повод новите разкрития на прокуратурата от днес за нерегламентирана комуникация между двамата. 

Обвинението разпространи снимки от съобщения между тях, от които става ясно, че Узунов му е изпратил съдебното решение за танкера "BADR", който плава под либерийски флаг, още преди да е публикувано. 

Следобед Узунов беше доведен в Спецпрокуратурата на разпит, засега като свидетел, той обаче е разследван за търговия с влияние.

Междувременно Бобоков заяви още, че според него всяка една нормална администрация винаги подкрепя предприемачите: "Знам, че искат да ме вкарат в ареста незаконно, аз съм си внесъл гаранцията".

По повод казаното от Специализираната прокуратура, че са открити снимки на Бобоков с Васил Божков и жена му Елена Динева на яхта предприемачът коментира, че с Божков нямат общ бизнес, но можело да се каже, че са приятели. Но се виждали по 4-5 пъти годишно, не повече.

 

Снимка: Булфото