Прокуратурата възложи на министъра на културата Боил Банов да бъде направена проверка на колекцията от антики на собственика на "Нове холдинг" Васил Божков, който беше задържан в Обединените арабски емирства, след като бе обявен за издирване по 7 обвинения.

Върховната административна прокуратура се самосезира по повод спазване административноправните норми на Закона за културно наследство относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация "Тракия", се казва в официално съобщение, разпространено от пресцентъра на главния прокурор Иван Гешев. Както вече стана известно, това е фондацията, която стопанисва колекцията на хазартния бос, в която има около 3000 предмета, събрани от 2005 година насам.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности. Изпълнението на проверката е възложено на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му. Предвид обема и съдържанието на поставените въпроси, изготвяне на справки, анализи и доклад от страна на министъра, е определен срок за изпълнението от два месеца, заявиха още от държавното обвинение.

Преди дни Гешев заяви:

"Чухте интервю на министъра на културата, че голяма част от тези артефакти не са регистрирани по необходимия ред Предстои проверка на цялата колекция. Тези неща са на българската държава, на българския народ, те са изкопани от българската земя, ако се установи, че са законно притежавани, има уреден ред в НК да бъдат върнати на г-н Божков. Ако други служби, като НАП, Антикорупционната комисия не предприемат действия, за да гарантират тези задълженията, които явно се очертават в размер на стотици милиони от страна на г-н Божков и свързаните с него фирми".

От фондация обаче заявиха, че това са "спекулации от страна на властимащите" и подчертаха:

"Както потвърдиха и от Министерство на културата, към днешна дата няма нито един документ, който законово да обосновава изземането на предмети от колекцията. Предметите в колекцията са със статут на културно-историческа ценност и не следва юридически да бъдат третирани като обикновени "вещи". Всеки един от тях е деклариран и узаконен пред държавата и разполага с целия набор необходими документи. В този смисъл, безпочвени спекулации за легитимността на колекцията са нелепи".

Междувременно Съюзът на колеционерите в България излезе с позиция до държавните институции, с която ги призовава за уважение към колекцията на Васил Божков и да намерят най-доброто решение за съхранението на артефактите, защото това е от първостепенна важност "за историята и културната идентичност на нацията". От Съюза изтъкнаха, че всяко посегателство към частна собственост, каквато е колекцията на фондация "Тракия", е "грубо нарушение на човешките права и припомнят, че историята познава случаи на отнемаме на културни ценности "в името на народа".