Реставратори, вещи и поемни лица от Министерството на културата и Националния исторически музей (НИМ) влязоха в офиса на "Нове холдинг" на ул. "Московска" в София, за да изземат артефакти и картини от колекцията на Васил Божков. На мястото са директорът на Инспектората за опазване на културното наследство към МК, както и реставраторът от фондацията на бизнесмена - "Тракия" - проф. Веселина Инкова, която отказа коментар пред жураналисти.

Преди дни от прокуратурата обявиха, че обискът ще стане в присъствието на най-добрите експерти в България и отхвърлиха твърдението, че предмети с културна и историческа стойност се изнасят в чували, както заявиха от "Нове холдинг".

Експертите ще направят оглед и опис на предметите. Очакваната бройка е около 2700-3000 предмета с културна и историческа стойност, предаде bTV. За съхранението им има опраделени две депа - едното в НИМ, а другото в Националната галерия, където ще бъдат транспортирани картините. Пред програма "Хоризонт" на БНР директорът на галерията Ярослава Бубнова заяви:

"Изпълнявам нареждането на Специализираната прокуратура и заповедта на министъра на културата за участието в тези процедури. Произведенията се изземват от комисия от колеги с реставратор и историци на изкуствата. Всяко произведение внимателно се описва. Създава се реставрационен протокол за състоянието на произведенията. Опакова се от реставратори и се изнася от служителите на Националната галерия. Този процес ще продължи много дълго".

Проф. Веселина Инкова

Снимка: Булфото

Снимка: bTV

Още в петък министърът на културата Боил Банов беше категоричен:

"Депата разполагат с уреди, които измерват влажността, която трябва да е точно определена за съответните предмети и картини - с определена температура, с всички предохранителни мерки".

Снимка: bTV

Специална кутия се прави за изнасянето на всяка една антика, която разследващите изземат от музея на Васил Божков, съобщи днес Десислава Виткова от фондация "Тракия". Тя обясни, че това е стандартна процедура.

По-късно обаче председателят на фондацията - бившият антимафиот Кирил Христосков, уточни, че все още нищо не е изнесено, засега се правята само описи. Процедурата ще отнеме дълго време.

Междувременно в сградата влезе и наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев, който си тръгна след около час и половина, без да направи коментар за медиите.

Стойността на колекцията на Божков тепърва ще се изчислява.

Ценни предмети - сред тях 20-на картини на на български и чужди художници, бяха иззети още миналата седмица от дома на бизнесмена. От прокуратурата обявиха само, че действията в сградата на "Нове холдинг" са свързани с разследването срещу Божков.

Вчера официално беше потвърдено, че издирваният бизнесмен, срещу когото са повдигнати 7 обвинения заради хазартния му бизнес, е задържан в Обединените арабски емирства (ОАЕ).