Това заяви пред Нова телевизия говорителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова.

Вчера Софийският градски съд промени мярката за неотклонение на 19-годишния Йоан Матев, обвинен за жестокото убийство на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г., от "задържане под стража" в подписка. Прокуратурата веднага обяви, че ще протестира решението, а докато не се произнесе Апелативният съд, Матев ще остане зад решетките.

Като научих, че го пускат, бях шокиран. Защитата на Йоан Матев технически се е опитвала да заобикаля всички етични форми на правото. А прокуратурата е опитвала да ги спре”, коментира вуйчото на Георги - Илиян Георгиев.

Според него, Йоан Матев трябва да бъде съден като пълнолетен, а не като дете.

Той е бил на ръба на пълнолетието. За мен той е разсъждавал съвсем хладнокръвно в деня, в който е извършил убийството. Той не е дете. Страхувам се, че може доказан за мен убиец да излезе на свобода и да се разхожда срещу подписка. Това звучи абсурдно”, категоричен беше Георгиев.

Moтивът на съда да пусне Матев на свобода е, че е изтекъл законовият срок за задържането му - 8 месеца. По време на убийството той е бил непълнолетен, затова и ако бъде осъден, след редукцията, предвидена в закона за непълнолетни, Йоан може да получи от 5 до 12 години "лишаване от свобода".

"Не споделяме становището на съда и ще протестираме. Доводът на защитата не кореспондира с буквата на закона", категорична беше Зорница Таскова. Тя призна, че в закона има такова разписано правило, но въпросът е как се тълкува кога наказанието е под 15 години кога е над: "Защото в закона е казано, че когато се предвижда наказание над 15 години затвор, мярката е в срок от година и половина. Именно при тълкуването на тази норма се разминаваме със съда".