След проверка, провокирана от показания в съдебната зала видеозапис, на който се вижда как маскирани спецполицаи удрят подсъдимия по делото срещу ексминистър Николай Цонев, Цветан Цветанов заяви, че Попов е бил задържан по същия начин, по който колегите им от Ню Йорк арестували бившия шеф на МВФ Доминик Строс-Кан.

Сега Софийска районна прокуратура (СРП) е отказала да образува дело за полицейски произвол срещу служителите на ГДБОП, които участваха в операцията в началото на април 2010 г. Пред Mediapool зам.-шефът на прокуратурата Руси Алексиев заявява, че колегите му не са открили никакви данни за извършено престъпление от антимафиотите. 
Заключението е такова въпреки че те са заснети от охранителни камери да блъскат главата на Попов в рамката на вратата и след това да го ритат и настъпват по ръцете, докато му поставят белезници на земята.
На записа дори се вижда как няколко маскирани служители на МВР позират за снимка пред свой колега, седнали на кожен диван.

Тогава наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов поиска записите и протокола от заседанието да бъдат пратени на МВР "за преценка на поведението на служителите". След заключението на Цветанов, че няма насилие, още един факт обаче обрече на провал проверката на държавното обвинение. Причината бе, че Тенчо Попов не се е освидетелствал при съдебен медик след ареста си, тъй като, по думите му, от МВР не са допуснали да му бъде направено медицинско свидетелство.