От пресслужбата на Бургаската окръжна прокуратура съобщиха, че на Димитров и Димов са повдигнати обвинения за нарушения при продажбата и разрешението за строителство в защитени зони - пясъчни дюни, в землището на крайморския град в местността „Кокала”, в които е допуснато строителство от фирма "СЛЕ груп", както и че са извършили длъжностни престъпления, с цел да се набави облага за строителната фирма.

Като длъжностни лица, двамата не са осъществили контрол върху дейността на Общинския експертен съвет, който в нарушение на изискванията е одобрил инвестиционен проект за строителството на ваканционно селище върху 28 декара дюни край Несебър. Съветът се е провел в нарушение на закона, без да присъстват всички членове.

Кметът и главният архитект са нарушили служебните си задължения и в друга процедура, която касае строителство на сграда в Несебър, с инвеститор "Империал бул тръст". Става въпрос за строеж на първа линия на морето, попадаща на територия, стопанисвана като учебна спортна база от Националната спортна академия. Към настоящия момент вече са констатирани нарушения от разследващите в процедурата за строителството и в този имот.

Двамата са обвинени по член 282 от НК, според който длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 8 години.
Димитров и Димов са освободени от следствения арест срещу парична гаранция от 3000 лв.

Разследването по делото се осъществява от трима следователи. Предвид високия обществен интерес по случая разследването е проведено приоритетно и в максимално кратък срок са събрани нужните доказателства, достатъчни за привличане на извършителите на деянието в качеството на обвиняеми, се казва в съобщението на пркуратурата.

Разследването на Окръжна прокуратура-Бургас по скандала с несебърските дюни е в доста напреднала фаза, независимо, че е образувано на 17 януари тази година, заяви по-късно за "Фокус" говорителят на Окръжна прокуратура-Бургас прокурор Красимира Кателиева.
Двамата не са отстранени от длъжност и продължават да изпълняват служебните си задължения.

Николай Димитров отказа коментар с обяснението, че трябва да се запознае с повдигнатите обвинения, предаде БНР.

Скандалът около продадените от земеделското министерство 29 декара земя в Несебър при съмнително ниски цени избухна в края на 2012 г.
Срещу главния архитект ще бъде образувано наказателно производство за допуснатото нарушение при издаване на разрешението за строеж и ще му бъде наложена глоба в размер на 5000 лв., казаха от Министерството на земеделието, след като приключи проверката на сформираната комисия по случая.

В средата на януари земеделският министър Мирослав Найденов изпрати на обвинението доклад за сделките със заменки по Черноморието.
В него бяха включени 98 сделки от 2003 г. до 2012 г.
Тогава Сотир Цацаров заяви, че не иска да се злоупотребява с прокуратурата.