При извършена от Софийска градска прокуратура предварителна проверка са събрани данни за това, че на 1 май т.г. в Костенец Александър Методиев е извършил две престъпления от общ характер – противозаконно пречене на орган на властта да изпълни задълженията си, при условията на продължавано престъпление и хулиганство, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Във въпросния ден депутатът от ДПС пътувал от Пазарджик към Костенец с лекия си автомобил „Мерцедес“ ML. Около 16,10 часа при влизането в Костенец, Методиев извършил тройно изпреварване в участък, в който тази маневра е забранена и където имало патрулна кола на РПУ- Костенец.

Един от полицаите незабавно подал сигнал със стоп палка да спре. Александър Методиев обаче не спрял, а само помахал с ръка на полицейските служители и продължил, като дори увеличил скоростта на движение.

След около 10 минути на същото място униформените спрели за проверка микробус „Форд-Транзит“, в който пътували седем души, на които били поискани документите. Един от пътниците нямал документ за самоличност и полицаите му казали да ги придружи до патрулката, за да му съставят акт.

Като разбрали, че ще бъде санкциониран, спътниците на нарушителя започнали да настояват пред полицаите да не съставят акт. Един от тях уведомил по телефона Александър Методиев за случващото се. В същото време спрените за проверка лица отправяли заплахи към полицаите, повтаряли, че щял да дойде „шефа“ и „ще видят какво ще стане с тях“, подканяли полицаите на висок тон да не съставят акт, държали се грубо и неуважително.

След разговора по телефона, Бат Сали веднага тръгнал към мястото, където бил спрян микробусът. Докато пътувал натам, депутатът се обадил по телефона на началника на РПУ-Костенец Васил Попов и се жалвал за ситуацията. Главен инспектор Попов обяснил на депутата, че полицейските служители си вършат работата и го помолил да продължи по пътя си и да не нарушава обществения ред.

Методиев отговорил, че се връща при „своите хора“ и затворил телефона. Като пристигнал при буса, Бат Сали разбрал, че полицейският служител вече приключва съставянето на акта. Депутатът се приближил до патрулния екип и започнал грубо да им държи сметка защо пишат актове на „неговите хора“. Полицаите му обяснили, че са установили административно нарушение и затова са длъжни да съставят акт.

Последвал скандал, при който Александър Методиев заявил на полицаите, че е народен представител, извадил картата си и започнал да я размахва, като демонстративно афиширал качеството си на депутат. След като разбрал, че няма да успее да възпрепятства полицаите да съставят акт, той се ядосал още повече, започнал да се държи с тях грубо и цинично. Поискал от служителите на МВР отчет за цялостната им дейност през дежурството, поискал да му предоставят всички съставени от тях актове. Полицейските служители отказали, като му обяснили, че има съответен ред за това.

Бат Сали обаче продължил с хулиганските действия, като подканял пътниците от буса да снимат полицаите с телефоните си, а самият той заплашвал униформените, че ще ги уволни и „след три дни ще се видят вече цивилни“.

Последвал нов разговор с началника на РПУ-Костенец, който отново помолил депутата да не нарушава обществения ред и да остави полицаите да си вършат работата, но Методиев грубо му заявил: „ нема кво да ми се молиш“.

Демонстративното пристигане на мястото на съставяне на акта, грубото, арогантно и цинично държане към полицаите, искането на отчет за дейността им и отправените заплахи, че ще бъдат уволнени, са непристойни действия от страна на депутата Александър Методиев, грубо нарушаващи обществения ред и изразяват явно неуважение към обществото, допълват от прокуратурата.

Затова главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да разреши наказателно преследване срещу депутата от ДПС, като свали имунитета му.