Вчера от Софийски градски съд, където произнесоха присъдите на осемте подсъдими, съобщиха, че те получават общо 444 години лишаване от свобода, като на човек се падат от 76 до 130 години. Всъщност обаче, само четирима от тях бяха осъдени за отвличанията, като реалната присъда за трима от тях е 18 години, а за един - 15 г. Други двама бяха осъдени условно за незаконно притежание на оръжие, а още двама бяха напълно оправдани.

"Никой не би могъл да изтърпи присъда от 400 години. За мен еднакво тежко звучи и 18 години. Това е тежка присъда. Трябваше, беше необходимо това на обществото - да се чуе, че извършителите на тежки престъпления биват наказвани. Това бяха едни от най-тежките престъпления, вършени в страната, което всяваше един страх в хората. Радвам се, че със съвместните усилия на МВР успяхме да предотвратим това", каза днес пред БНТ Найденов.
Вчера и прокурорката по делото заяви, че присъдите са успех за прокуратурата и МВР.

Найденов коментира и единственото отвличане, за което подсъдимите не бяха осъдени, тъй като, според съда, няма достатъчно доказателства - това на студента Румен Гунински. Зам.-главният прокурор заяви, че изобщо не е сигурен, че това престъпление не е доказано.
"Ще протестираме оправдаването на подсъдимите за отвличането на Гунински. Там бяха най-малко доказателствата, но се надявам на втора и трета инстанция те да бъдат преценени", добави той, цитиран от БГНЕС.

По повод коментарите, че според решението на съда не е уличен конкретен човек като организатор на групата за отвличанията Найденов каза, че ако е имало доказателства за такъв, той е щял да седи с другите на подсъдимата скамейка. "Но нямаме безспорни доказателства и не можем да изправим когото и да било. Имаме своите подозрения и съмнения и не сме спирали и няма да спрем да работим в тази насока. Ако съберем достатъчно доказателства, рано или късно, този човек също ще бъде изправен пред съда. Пазарлъци не могат да се правят, има закон", категоричен бе Найденов. 

За убийството на един от бандата - Кирил Кирилов-Шкафа, той каза, че там се е стигнало до странната позиция, че единственото сигурно място за един човек е в затвора. И защитата на Кирилов, и дори вътрешният министър Цветан Цветанов заявиха, че след като е излязъл от затвора след присъда по друго дело, е трябвало отново да бъде задържан под стража.

"Ако някой е решил да го убива, ще го убие в ареста. Има всякакви възможности за един наемен убиец или поръчител. Несериозно е искането на неговия адвокат да бъде задържан Кирилов. Ние прилагаме закона. Този човек беше изтърпял наказанието си. За да се промени мярката, той трябваше да я наруши, така е записано в закона. Самият факт, че са произведени 10 изстрела и само един е засегнал и то не жизненоважен орган, се говори, че това не е професионално убийство. Професионалното убийство се прави с един, максимум два изстрела", заяви Бойко Найденов.