От държавното обвинение припомнят, че в началото на септември, в изпълнение на препоръките от доклада на Европейската комисия за проактивна политика при финансовите разследвания, съвместно с НАП беше разработена методика за проверка на необяснимото богатство на определен кръг лица, сред които и фамилията на Кирил Рашков.

След приключване на финансовите ревизии резултатите ще бъдат докладвани на съответната прокуратура за последяващи действия, уточниха от прокуратурата.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че още преди 10 дни срещу няколко лица от различен етнос, включително Цар Киро, са започнати мащабни действия от прокуратурата, данъчните служби и правоохранителните органи. По думите му проверката "във всички случаи няма да бъде добра за тези хора".
Вчера стана ясно, че главният прокурор Борис Велчев е разпоредил пълна ревизия на доходите на Кирил Рашков.

По-късно днес от Окръжната прокуратура в Пловдив съобщиха, че са проверили образуваните преписки, свързани с Кирил Рашков. Един от случаите и досъдебно производство, образувано по сигнал на началника на Митница-Пловдив за данъчно престъпление. На 01 ноември 2009 г. митнически служители проверили производствен цех в Катуница, стопанисван от „ЕВРО СТАНДАРТ” ЕООД, представлявано от сина на Цар Киро Ангел Рашков, и установили включена в работен режим инсталация за производство на алкохол от суровина меласа. Намерени били и 800 тона меласа и около 250 литра спирт. Делото обаче е било прекратено от Окръжна прокуратурата -Пловдив поради "несъставомерност на деянието".

Районна прокуратура в Асеновград пък е наблюдавала няколко преписки и досъдебни производства срещу Кирил Георгиев Рашков или негови близки. Единият случай е още от 2005 г., когато държавното обвинение се е самосезирало по информация от медиите за незаконно придобити земи от Цар Киро и заплахи от него срещу собствениците на земите. Рашков е обвинен в самоуправство, но му е наложена само административна санкция - 1000 лв. глоба. През 2006 г. по жалба на Димитър Здравков срещу Кирил Рашков и сина му Ангел за отправени закани с убийство е започнала проверка, но е постановен отказ за образуване на досъдебно производство. Причините не се посочват.

През 2009 г. пък другият син на Цар Киро - Георги, е обвинен в хулиганство и е глобен 700 лева. През 2010 г. е проверявана друга жалба за закана за убийство от трима души - Д. Васев, В. Христов и А. Янев, срещу Кирил Рашков, но отново е постановен отказ за образуване на досъдебно производство. Същата година е образувана жалба срещу един от внуците на Цар Киро - Георги Ангелов Рашков, отново за закани и заплахи и този път има присъда, макар и условна - 1 година с три години изпитателен срок. По същото дело на самия Кирил Рашков е наложена глоба от 3000 лв.

При проверката на прокуратурата са установени и случаи на заведени преписки по жалби и сигнали от самия Цар Киро или негови близки. Едната е за отнемане на чужда движима вещ от 2004 г., но извършител не е открит и разследването е било спряно. Другата е за от 2005 г. заради незаконно ползване на общински места от жители на Катуница, за което има отказ за образуване на досъдебно производство. Има и няколко за заплахи, едната от които от Ангел Рашков срещу неизвестен извършител за това, че е получил закани за убийство по мобилния телефон. Не са открити извършители.