Тогава ще започне понижаване на температурите и около19 октомври се очаква да падне първият сняг, става ясно от данни на Националния институт по метерология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитирани от в. „Труд".

В официалната прогноза на НИМХ обаче не се споменава за сняг, а само, че най-ниските температури ще са между минус 1 и 4 градуса, а най-високите - между 22 и 27 градуса.

От днес до сряда минималните температури ще бъдат от 6 до 11 градуса, но дневните ще се повишат и ще достигнат 18-22, на места дори до 24 градуса.

Като цяло обаче през октомври ще бъде хладно. Още на 1 октомври, сряда, облаците ще се завръщат. Температурите бавно ще започнат да се понижават с по 1-2 градуса и в края на първите десет дни ще са стигнали до 14 градуса.

От средата на октомври отново облачността ще отстъпи на слънчевото време и очакваните температури ще са между 17-18 градуса. До 25 октомври времето ще е нестабилно и ще се редуват топли и доста хладни дни.

Последната седмица на октомври ще бъде ясна и макар градусите да са между 10 и 13, ни очаква приятно време.

Средната месечна температура през октомври ще бъде между 11 и 15 градуса, във високите полета между 8 и 11 градуса, в планините от 4 до 8 градуса.

Очаква се средната сума на валежите да е между 40 и 60 литра на квадратен метър.

Вече покрити със сняг са Мусала, Черни връх, връх Ботев.

Следете прогнозата >>>