Българинът няма емоционална култура и е възпитан да търси психиатрична помощ само в краен случай. Заради предразсъдъци и срам много от заболяванията не се диагностицират навреме. Стигмата води до забавяне на лечението. За този проблем алармира проф. д-р Христо Кожухаров - ръководител на Втора психиатрична клиника във варненската болница "Св. Марина", пред Дарик.

"Едва около 3% от страдащите от психически болести извършват тежки престъпления, затова не може да се твърди, че те са опасни хора. Не е вярно, че този вид проблеми се дължат единствено на наследствения фактор", добави професорът.

Погрешно е да се смята и че такива болни трябва да бъдат затваряни или пък е срамно да търсят помощ.

"Ако се лекуват адекватно, хората с ментални проблеми могат да бъдат успешни в обществото и да се реализират както всички останали, увери проф. Кожухаров. - Освен по-тежките разстройства, психическите включват още такива, за които са характерни смущения в съня, раздразнителност, понижена самооценка, страх от незначителни неща и др."

"Проблемът е, че голяма част от психично болните прекратяват лечението си в даден момент заради неефективни резултати. Именно затова е важен персонализираната терапия. Тя позволява да се лекува не заболяването, а конкретният пациент. Чрез вземане на проба от вътрешната страна на бузата се прави тест, който определя кои медикаменти са подходящи за лечение в даден случай", обясни още той.

"След закриване на психодиспансерите пациентите не се наблюдават, за тях липсват данни и проследяване на състоянието. Разчита се, че хората с ментални болести ще бъдат активни, но някои от тях нямат съзнание за болест и не търсят помощ, коментира проф. Кожухаров. - Около 20% от хората у нас страдат от някакъв вид психически разстройства. По-често боледуват жените, които са и по-активни в търсенето на помощ."

Припомняме, че и Северин Красимиров - убиецът на журналистката Вероника Маринова в Русе, е имал психични проблеми. Това разкри майка му Надежда, като обясни, че той е бил с умствено изоставане и е бил на медикаментозно лечение, но не си е пиел редовно хапчетата в последно време.