Още не са ми предоставени доказателствата за обвинението за всяване на паника след мои интервюта, в които казвам, че може да има недостиг на лекарства в периода на пандемията и препоръчвам да няма презапасяване с лекарствени продукти. Това каза пред bTV председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.

Преди няколко седмици прокуратурата повдигна обвинение срещу нея заради предупреждения, отправени в медиите.

"Аз по-скоро информирах в тези интервюта, че недостигът на лекарства, едно нормално явление, по време на пандемията може да се задълбочи и за да се профилкатират за бъдещо такова явление, е необходимо да има едно отговорно поведение за лекарствена употреба и съответно да има действия от изпълнителната власт да се превантират тези ситуации", каза Стоименова.

По думите й тази информация е съществувала в официални доклади на СЗО и Европейската агенция за лекарствата и не е нещо ново. Тя обясни и че не е подстрекавала хората да си купуват определени лекарствени продукти.

Тя донесе и две писма от Изпълнителната агенция по лекарствата и заповед на здравния министър Кирил Ананиев, който на 30 април, няколко дена след повдигнатото обвинения, ограничава износ на някои лекарствени продукти, за да се предотврати съществуващият недостиг.

Освен това тя приложи информация, поискана от НЗОК по Закона за достъп до обществена информация, в която се посочва, че до 22 април, че има 7 лекарства, за които има временно преустановяване на продажбите, или удължаване на временното преустановяване за месец март.

Шефът на Българския фармацевтичен съюз сподели и че е получила международно подкрепа от фармацевти.

"Европейската асоциация на лекарствата посочва, че това, което е използвано като изказ в тези интервюта, би следвало да е се адмирира, защото посланията и са да няма презапасяване с лекарствени продукти", обясни още Стоименова.