"С нито едно твърдение в моите интервюта не смятам, че съм създала повод за тревога така както твърди прокуратурата. Изумена съм е точната емоция и състояние на духа в момента". С тези думи председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова посрещна повдигантите ѝ днес обвинения от прокуратурата пред bTV.

Според държавното обвинение Стоименова е създала повод за тревога чрез "неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти" в условия на извънредно положение.

Стоименова смята, че става дума за две нейни изявления отпреди три дни, когато говори за евентуален недостиг на медикаменти в условията на COVID-19, за което всъщност алармираха и световните медии.

"Дали това е по сигнал, дали прокуратурата се е самосезирала, как са решили толкова бързо, че има неоспорими доказателства и у кого създадох тази тревожност - ето това са въпроси, на които нямам отговор", допълни проф. Стоименова.

Според прокуратурата с оглед на високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти, ѝ е наложена мярка "парична гаранция" от 20 хиляди лева.

Проф. Асена Стоименова е с дългогодишен стаж във фармацията. Преподава в университет, оглавяваше Агенцията по лекарствата, а от скоро е начело на съюза.