Проф. Станимир Сираков е носителят на приза "Лекар на годината 2023". Церемонията по награждаването е в Националния исторически музей.

Младият медик се прочу с няколко уникални за България операции. При едната извърши мозъчна операция на 10-годишно дете през артерия на крака му.

"Тази награда е огромна чест, тя е от колегите, които оценяват нашите резултати. Ще си пожелая да работим в синхрон с Министерство на здравеопазването, НЗОК, да мотивираме младите да останат и да видят, че има огромно поле за развити", каза проф. Сираков, след като получи отличието.

На този ден по традиция никога не чуваме лоша дума за лекаря, по традиция лекарите чуват благодарности, добри думи и уважение към труда им, каза председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров. Той благодари на д-р Тотко Найденов и проф. Андрей Кехайов, по чиято идея съсловната организация приема като покровител на медиците Св. Иван Рилски Чудотворец, както и връчването на призовете на отличени лекари.

Той пожела здраве и упорита работа на колегите. "Благодаря на фармацевтичната индустрия", каза Маджаров.

Кой е проф. Сираков

Проф. Сираков завършва "Медицина" в Медицински университет - София през 2009 г., а след това е лекар-специализант в Отделение по образна диагностика в столичната болница "Св. Иван Рилски". През 2014 г. придобива специалност "Образна диагностика". През 2015 г. придобива ниво професионална квалификация "Интервенциона рентгенология" в Медицински университет - София, а през 2023 г. защитава дисертационен труд за придобиване на научна степен "Доктор на медицинските науки" на тема "Ендоваскуларно лечение на мозъчни аневризми с широки шийки" в Медицински университет - София.

От 2014 г. е началник на сектор "Интервенционална рентгенология" към Отделение по образна диагностика в болница "Св. Иван Рилски". В периода 2018 - 2022 г. е доцент към Катедра по образна диагностика, Медицински факултет към Медицински университет - София. От 2022 г. е професор към Катедра по образна диагностика, Медицински факултет към Медицински университет - София.

Проф. Станимир Сираков е високо специализиран в сферата на ендоваскуларното лечение на мозъчно-съдови зaболявания. Участвал е в редица клинични проучвания. Носител е на наградата Medical Awards в категория "Лидерство и иновации в ендоваскуларното лечение на комплексни мозъчно-съдови заболявания 2023"; номиниран е за наградата "Питагор" за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината; отличен в класацията на Дарик радио "Best doctors" в категория "Образна диагностика" през 2012 г.

Проф. Сираков е съавтор в учебника Advances in flow-diversion devices for cerebral aneurysms, Frontiers.

Вижте още снимки

"Преди 20 г. тази награда се учреди в БЛС, а преди 33 години беше възстановена съсловната организация, каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков и посочи, че на церемонията присъстват хора, които тогава са поставили основите на това, което сега има тежка институционалност и значение в обществото ни - Българският лекарски съюз. Българският лекар достойно зае мястото си в обществото. Сега, в присъствието на президента на страната, честваме този празник и поднасяме наградата "Лекар на годината", която е една от най-хубавите български награди, добави министър Хинков.

Желая ви да сте здрави и много успешни, обърна се към медиците министърът.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков

Снимка: БТА

Отличията

Отличие за лекарска всеотдайност и етика "Д-р Стефан Черкезов", което се присъжда за първи път от съсловната организация, получи д- р Даниел Димитров, участвал в спасяването на американски учен, претърпял инцидент в пещера в Турция.

С приз "Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация" бяха наградени лекарите Виолета Пашова, Венцислав Грозев, Цветан Райчинов и Тотко Найденов. За "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники" бяха отличени проф. д-р Неделчо Цачев и д-р Тома Спириев. Наградата "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност" получиха проф. Христо Цеков, проф. Валентин Игнатов, доц. Митко Митков, доц. Явор Иванов, доц. Калин Лисички и д-р Пенка Бахчеванова.

Отличените на "Лекар на годината"

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев връчи наградите в категорията "Ти си нашето бъдеще" на доц. Младен Дойков, д-р Явор Петров, д-р Светозар Марангозов, д-р Явор Пукалски, д-р Цанко Йоцов и д-р Ния Милева.

Президентът Румен Радев връчи наградата на д-р Ния Милева

Снимка: БТА

Фокусът на всяка реформа в здравеопазването трябва да бъдат младите български лекари - условия на труд, на мотивация, на социален престиж, на реализация. Това каза президентът Румен Радев в поздравлението си. Надявам се, че те ще бъдат във фокуса на всяка реформа, както и да се гради върху ясни принципи и цели, да има максимален обхват на гражданите, да има въвеждане на нови технологии и достъпност. Надявам се, че всичко, заложено в Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде реализирано, независимо какво правителство идва на власт, допълни президентът. Радев припомни, че в плана са заложени спешната помощ по въздух, създаване на строк центрове, протонният център, националната дигитална платформа за образна диагностика. Вярвам, че ще се реализира и проектът за десетки амбулатории за доболнична помощ, разпределени в малките населени места, допълни той.

За тези 20 години бяхме свидетели и изстрадахме като пациенти редица реформи, но някои от тях приличат на неуспешно лечение след погрешно поставена диагноза, каза още президентът Радев. По думите му фокусът е бил върху парите в здравеопазването и тяхното разпределение между различните участници. В същото време загубихме много лекари - младите лекари, в търсене на по-добри условия за труд и реализация, предпочитаха да напускат страната ни и да търсят реализация в чужбина, което за нас е загуба на огромен национален капитал, добави държавният глава.

На тържественото награждаване присъстваха и председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов, заместник-министри, управителят на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, заместник-кметът Дончо Барбалов, директори на болници, представители на академичните среди, на съсловните и на пациентските организации.