Приемът с матури е добро европейско решение, защото нашите деца, които отиват да учат в различни държави на ЕС, държат изпити, но отиват с матурата, тя затова беше въведена. Това каза пред БНТ относно приема в университетите бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов, след като преди дни Софийският университет "Св. Климент Охридски" съобщи, че ще приема в почти всички специалности, включително "Право", само с оценките от матурите и от училище. Това предизвика недоволство у някои кандидат-студенти, които години са се подготвяли за тежките изпити, които винаги досега са били задължителни.

"Въпросът е мъдро да се намери границата между онлайн и контактното обучение, смята Игнатов. - Висшите училища са се справили много добре с дистанционното обучение, а средните дори отлично. Нов български университет посрещна кризата с над 20 000 готови онлайн курсове, просто ние нямахме никакъв проблем. За да получиш заплата си, трябва да си в Moodle. Мога да дам много такива примери."

Оценките от матурите по български език и литература, по математика, по история и цивилизации, по география и икономика, по биология и здравно образование, по химия и опазване на околната среда, по чужд език и по някои от останалите матуритетни предмети ще могат да се използват за вход в 37 висши училища за учебната 2020/2021 г. Това обявиха преди време от Министерството на образованието и науката.

В по-големите университети с оценката по български език и литература може да се кандидатства за повече от 20 специалности. Такива са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Великотърновският университет "Св. Св. Кирил и Методий, Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", Русенският университет "Ангел Кънчев", Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет " Епископ Константин Преславски" и Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград.