Николай Радулов е специалист по национална сигурност. Има докторска степен по Управленска култура, придобита в Академията на МВР. Специализирал е в САЩ и във Великобритания. В периода 1995-1997 е експерт по сигурността към Народното събрание. В периода 1997-1999 г. е главен секретар на МВР. От 2005 до 2009 г. е съветник по сигурността на зам.-председателя на Народното събрание. В момента е преподавател в Нов български университет. Потърсихме го, за да коментира пред Дир. БГ акцията срещу Димитър Желязков-Митьо Очите, както и каква е заплахата от срива на Търговския регистър.

- Г-н Радулов, свидетели сме на безпрецедентен срив на информационния масив на Търговския регистър. Колко е сериозна заплахата от това...

- Проблемът е много голям. Първо, времето, в което регистърът не работи, е много. Второ, сигналите, които се подават от ръководните хора, са разнопосочни, което говори за безхаберие. Едни казват, че някакви дискове са се повредили безвъзвратно, други твърдят под сурдинка, че дисковете поначало са били дефектни. Просто ставаме свидетели на лошо управление, непознаване на работата с големи масиви информация. Днес трябва да знаем, че възможността на съвременните сървъри да събират информация е огромна. Днес диск от 10 терабайта струва между 8 и 10 хил. лева. Един мощен сървър с огледални дискове ще струва около 30-40 хил. лева. А колко пари са похарчени по тези системи? Това е интересен въпрос... Сумите са милиони. И нека кажем така. Проектирана ли е системата правилно, след като се оказва, че няма резервен сървър, а информацията е запаметяване на различни места? Такова нещо се чу. Че информацията я има на различни места и не е изгубена... Защо няма резервен сървър, който веднага да се включи в случай на нужда, както стана сега? Хората нямаше и да разберат, че има проблем.

- От Агенцията по вписванията казаха, че няма загубена информация... Имало резервно място?

- Въпросът е в следното. Дали цялата информация се е качила на резервното място, защото то се обновява на определен период от време. Ако този период е веднъж на няколко дни? Кой може да даде гаранция, че нещата са на 100% дублирани, след като резервното копие става факт след време. Ако е направено веднъж на седмица, има реален шанс част от информацията да се загуби. Редно е копие да се прави поне на 24 часа. Съвременните технологии са на такова ниво, че спокойно могат да поемат един такъв срив. У нас Агенцията по вписванията ни изненадва поне по веднъж годишно. Имало е и други проблеми. Вижте, има и друго. Начинът, по който са изградени базите данни, не отговаря на законодателството в момента. Според Закона за опазване на личните данни хората вече трябва да бъдат много защитени. А достатъчно е да погледнем сайта на Агенцията по вписванията, за да видим, че много лесно може да се стигне до лична информация на фирми. Търговският регистър и в момента предлага единни граждански номера на хора, участващи във фирми. Просто имаме неглижиране от страна на ръководството на регистъра какво точно трябва да се прави, за да се защитят хората. От колко време се говори за опазване на личните данни, а в същото време базата данни на Търговския регистър не прилага закона. Щом такъв проблем е възможен, значи има и други проблеми, които няма да станат обществено достояние. И всичко това ни навежда на мисълта, че най-вероятно се купувани евтини версии, евтини машини и т.н. Днес качествените сървъри не струват толкова много. Ако преди 20-30 години бяха по милион, днес са между 30 и 100 хил. лева. Изграждането на една такава система не е просто направата й. Тя е като жив организъм, който се осъвременява. За да се сринат няколко диска, това не е просто проблем. Във времето на поддръжката й със сигурност е имало проблеми, които са отстранявани. С какви части, какво е профилактирано, какво е подменяно... Много въпроси. Качествено ли е правено?

- В последните дни имаме още една сериозна тема, свързана с криминалните среди. Визирам ареста на Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, в Турция. Изведнъж около него се оказа, че се въртят хора от БСП, от ДПС... Криминалните среди се объркаха с партиите и политиците...

- За обикновения човек надали Митьо Очите е много интересен, но фактът е друг. Мине се, не мине време и около него се случи нещо. Или негови хора се прочуят, или по него стрелят, че даже и го улучват. От 10-15 години ние се занимаваме със странната история на Очите. Интересно е обаче това, което се случи сега. И то е интересно в няколко аспекта. Когато прокуратурата гордо обяви за успеха около ареста му, обяви, че го е следяла от две години. От две години? Прокуратурата е знаела, че той ще пътува зад граница, но не е направила нищо, за да го спре, за да не би той да разбере, че е обект на наблюдение? Трябва да знаете, че Митьо Очите е абсолютно сигурен, че е обект на наблюдение. Той е напълно наясно с това. И сега какво става. Ти не сигнализираш обекта, че е следен, позволяваш му да излезе от страната, за да го арестуваш в Турция. Какъв е бил проблемът, след като е бил следен, да го арестуваш преди да замине за Гърция? Нали такава е информацията, че е бил два дни там и после е закаран в Турция. Това е някакъв безумен нонсенс, който със сигурност учудва обикновените хора. Явно някой е знаел, че Очите ще пътува с тези хора, и е искал да извлече политически дивидент. Странен подход е да арестуваш някого в чужбина, след като дни преди това е бил в България и си го следил. Ако му се бяха обадили да дойде за сверка в полицията, надали Очите щеше да се скрие. Просто тук целта е да има повече пара в свирката. Всяка седмица ни заливат с информация за успешни акции, но какъв е ефектът от тях? Трябва всеки ден да ни радват с подобни акции. В България има около 400 хил. души криминален контингент. Имаме над 400 престъпни групи, в които има по 10-15 души. И около тях има още поне толкова. Никой няма да остави хората "около тях" да им пречат или да не им плащат. Би трябвало това, което ни се представя като големи успехи, а всъщност са обикновени акции, да се случва всеки ден. И понеже не е така, когато стане нещо по-интересно, се вдига пара, за да се чуе. В случая с Очите казаха, че са арестували 19 души. Защо не са 64 или 100? Защо не са всички около него, които са замесени? Две години са го следили? За всички е ясно, че територията на Очите е по морето. Лятото всички са там. Само тези, които се занимават с квартирни кражби, се насочват към градовете, защото хората ги няма. Иначе връзката между партиите и криминалната среда е налице от началото на прехода. Изборите в България се правят с много пари. Не говорим за официалните пари. Криминалните лица се използват в едни избори, защото те много добре може да убеждават с помощта на дебелата тояга. Това се случвало. Полицията не говори за това, защото казват, че нямат сигнали. Връзката между политика и криминална среда е много години.