Не трябва да сме спокойни и след започване на ваксинацията. Ние дълго време ще трябва да спазваме социалната дистанция и да се държим разумно. Това каза проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, пред БНТ.

"За лекарства в момента се изказват хора, които мислят, че две таблетки витамин Б 6 правят една таблетка Б 12. Колкото за ваксините - българите не са някакви лоши или особени хора. Тази пандемия дойде с една зловеща инфодемия - с едно препускане на учените по социалните мрежи. Конвенционалните ваксини още не са додрапали до фаза три и нямаме избор. Нежелани реакции има при всички лекарства. Всеки нов медикамент, независимо дали е ваксина или друго лекарство е под наблюдение, което означава, че е под мониторинг. Наблюдението на продукта не свършва с регистрационния процес. Гарантирам, че малко ваксини са имали трета фаза върху 43 000 души - това е много мащабно мероприятие, успешно проведено от първата компания, кояйо стига до тук", каза още той.

"Беше хубаво учените да са неформалните лидери по всички въпроси, свързани с кризата с вируса. Политическият натиск и в най-големите страни доведе до правене на глупости - знаете какви разправии имаше с един лекарства за малария, които бяха наложени благодарение на милиардери, които следят социалните мрежи", каза още Момеков.

"Умните хора ще повярват, а тези, които не са толкова, ние, умните трябва да ги убедим", допълни той за ваксините.