Младото поколение иска морал от политиците, но не го вижда, иска грижа за бъдещето, но не я вижда. Вместо промени, младото поколение, вижда взаимни, дребнави заяждания“, каза в словото си проф. Иван Илчев, информира БТА.

Тържествената церемония се състоя пред храма "Св. Александър Невски". На нея проф. Илчев заяви още, че никога в публичното пространство у нас не е имало протести срещу харчовете за образование, а против заплатите на депутатите – винаги.

Против парите за подслушване също винаги е имало протести, но против парите за образование – никога, защото българският народ разбира, че това не е харч, а е вложение в бъдещето, заяви ректорът на СУ.

Той приветства първокурсниците, че са станали вече част от Алма матер и им каза, че влизат в СУ в сложно време, в което политиците с охота се кипрят на нашите тържества, но рядко ги има в нашия делник.

Това е време, в което в България се откриват бинго зали, нощни заведения, по-рядко спортни зали, режат се лентички на магистрали, но през последния четвърт век никъде в страната не е вдигнат нов университетски корпус с парите на българския данъкоплатец, заяви ректорът на СУ.

Нови сгради за ГДБОП или ДАНС има, за университети – няма, каза още в словото си още проф. Илчев. Тези негови думи бяха посрещнати с бурни приветствия от присъстващите на церемонията студенти и преподаватели.

Днешното време е такова, в което политиците искат да ни убедят, че сме прости, за да ни управляват по-лесно, коментира още ректорът на СУ.

Проф. Иван Илчев разказа, че през 1888 г. първият университетски курс в сегашния СУ е бил от 43-ма студенти - всички мъже и всички с мустаци. Сега в СУ учат към 24 000 студенти - повечето от половината са дами, каза ректорът.

Той съобщи, че от 1888 г. насам в Алма матер са получили своето образование повече от 250 000 бакалаври, магистри и доктори на науките.