Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира разходката с джипа на премиера през миналата седмица. Тогава двамата със здравния министър проф. Костадин Ангелов бяха возени от в продължение на няколко часа Бойко Борисов, който им се похвали с успехите си в инфраструктурните проекти.

"Всеки хубав нов път е предимство дори за болните. Ако се наложи един пациент да се транспортира от Драгоман в "Пирогов", ако преди е ставало за час-час и половина, сега ще влезе в рамките на т.н. "златен час" и ще направим всичко възможно за него да бъде спасен", заяви Балтов в предаването на bTV "Тази сутрин".

Така той отговора на вълната от критики в социалните мрежи, отправени от почти всички опозиционно настроени коментатори. Двамата професори бяха упрекнати, че участват в политическа пиар акция, вместо да са полезни от работните си места в най-трудните дни за българското здравеопазване.

Относно проблемите в борбата с коронавируса Балтов обяви, че електронното направление за PCR със сигурност ще бъде въведено до края на месеца. 

Надявам се да сме близо до пика на пандемията от COVID-19 и това са максималните цифри на новозаразени, заяви още Балтов.

Той беше категоричен, че маските са най-големият враг на коронавируса.

"Носейки маска, ние намаляваме риска от инфектиране, а ако се инфектираме - нашето вирусно натоварване е по-леко. Рискът да изкараме инфекцията тежко е по-малък. Една обикновена текстилна маска е достатъчна да ни предпази от разпространението на аерозолите", обясни проф. Балтов.

446 са леглата за пациенти с коронавирусна инфекция в "Пирогов", от тях 46 са интензивните. 337 от леглата вече са заети. Пациенти с COVID-19 се лекуват в основната част на болницата, Отделението по токсикология, части от урологията и хирургията.

Проф. Балтов беше категоричен, че пациенти не се връщат. Ако места няма, веднага се пренасочва към друго лечебно заведение. Той обясни, че пациентите се преглеждат в предтриажните зони и в зависимост от състоянието им или се хоспитализират, или им се назначава домашно лечение.

220 души със симптоми на COVID-19 са потърсили диагностика и лечение в спешната болница само през вчерашния ден. Директорът на лечебното заведение заяви, че се увеличават тежките случаи при млади хора, а причината - неглижирали са симптомите.

"Пренебрегват лека температура, гърлоболът и лекият задух. Това говори за едно невглеждане в собствената ти физика и чакане да ти мине. Това не е добре", добави той.

Директорът на спешната болница коментира и казуса със столичната онкоболница, където лекари и пациенти излязоха на протест заради разкриването на COVID отделение.

"Това отделение е за онкоболни, които имат и коронавирусна инфекция. Хората трябва да знаят, че няма болница, която да е "чиста". Болните, които влизат, ние не знам дали са носители. Всички болници правим така, че да имаме място където да се лекуват пациенти с COVID-19 и придружаващи заболявания - инсулт и положителен за COVID, или хирургична операция и положителен за COVID", коментира проф. Балтов.

По думите му няма шанс онкоболницата да се превърне в COVID болница, каквито страхове има сред служителите в лечебното заведение. Според него няма как заразата да се разпространи сред останалите пациенти, ако се спазват мерките.

Той обясни, че медиците се заразяват предимно във външна среда. Проф. Балтов даде пример с "Пирогов", където 400 служители са се срещнали с коронавирусната инфекция и само седем са се разболели от COVID отделението.