Три от пациентките настанени в "Пирогов" от катастрофата с автобуса - ковчег остават в критично състояние. Те са с гръдни контузии, трети ден са на апаратно дишане и с опасност за живота. Състоянието им непрекъснато се следи. При тях никакви оперативна интервенция не е предприета, тъй като трябва да се преодолее гръдната травма, едва след 5-6 дни вероятно ще бъдат оперирани. Нещата са изключително динамични, заяви директорът на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Другите три пациентки предстои да бъдат изведени от реанимация днес или утре. Все още те имат необходимост от кислород,тъй като в последствие при две от пациентките са се появили гръдни контузии, които не са се проявили при настаняването им в болницата. Те са в стабилно състояние. Възможно е до седмица те да бъдат изписани. Иначе лечението им ще продължи дълго, за пациентката със счупеното бедро ще бъдат необходими  минимум два месеца, а за лечението на лицево челюстната травма също месец и половина, каза проф. Балтов.

Но и тук директорът на "Пирогов" уточни, че никой не бърза да изписва такива случаи, защото механизма на травмата е много тежък, тъй като може да има скрити неща, които в последствие може да се проявят.

От двамата настанени във ВМА след катастрофата, жената остава с опасност за живота. 30-годишният мъж, който е вуйчо на загиналото при катастрофата дете на 14 години и баба от Световрачене, е също с тежки наранявания. С опасност за живота е и пациентка, настанена в болница "Св. Анна", където има още пет души от автобуса ковчег.

При тежката жестоката катастрофа загинаха 17 души и 21 бяха ранени. Няма семейство в Световрачане, което да не е засегнато от трагедията.

 

всяко семейство е дало жертва