Оперативната обстановка в русенските квартали "Тракция" и "Селеметя" през нощта и към момента е спокойна. Не са постъпвали сигнали за инциденти и нарушения на обществения ред, съобщи на брифинг тази сутрин директорът на областната дирекция на МВР в града старши комисар Теодор Атанасов, цитиран от БТА.

Причината за създалото се напрежение е, че група мотористи е преминала вчера към 19.00 часа през двата ромски квартала, но без да създават безредици. В тях е пребивавал Северин Красимиров, който бе арестуван в Германия за убийството на 30-годишната Виктория Маринова. Те минали покрай къщите и форсирали машините, което притеснило жителите на квартала. 40-годишен мъж от "Тракцията" беше блъснат от мотор и откаран в русенската болница, съобщи Дарик.

Атанасов обясни, че в двата квартала и днес ще продължи присъствието на полицейски патрули и служители на жандармерията. Той каза още, че са предприети всички действия за опазване на обществения ред. Към момента няма задържани хора.

Взели сме всички мерки срещу ескалация на напрежение в Русе, коментира премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос в парламента. Всеки ден има престъпления, които извършват и българи, и роми, посочи министър-председателят и каза, че не е притеснен от ескалация на напрежение в Русе.

Той призова да не се нагнетява напрежението.

Жандармерията е в Русе. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ми докладва, че е взел всички мерки да не се получи, каквото и да било, отбеляза Борисов.