Тримата, заедно с Янко Попов-Туцо, който бе осъден на 10 години затвор, са обвинени за организиране и ръководене на престъпна група, извършила убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и великотърновския адвокат Петър Лупов през 2009 година.

Сумиста и Вълев, който е известен бизнесмен и хотелиер от Велико Търново, бяха обвинени от прокуратурата като подбудители на убийствата, а Кеца и като помагач. 

На 1 декември върховните магистрати признаха за виновни и потвърдиха доживотните присъди без право на замяна на Сумиста, Вълев и Кеца, както и 10-годишното наказание на Туцо.

Върховният касационен съд приема, че с оглед установените от въззивния съд фактически положения, които не подлежат на преоценка, материалният закон е приложен правилно, съобщиха от пресцентъра на ВКС.

Съдът е изложил дължимите мотиви за решението си, че всеки от подсъдимите е осъществил обективните и субективни признаци на престъпленията, като е аргументирал наличието на квалифициращите им белези и формата на съучастие.

В решението на ВКС пише:

Що се отнася до обвинението, свързано с убийството на Петър Лупов, налице е осъждане за период, за който Васил Костов е бил оправдан с присъдата на предходния въззивен състав. Налице е и осъждане на подсъдимия Янко Попов за период, за който е оправдан с влязъл в сила съдебен акт за убийството на Румен Рачев. Допуснато е нарушение на забраната за reformatio in pejus (влошаване на положението на подсъдимия без съответен протест на прокурора или жалба от частните обвинители), което може да бъде отстранено от касационната инстанция, тъй като е в полза на подсъдимите".

От друга страна, въззивният съд е оправдал изцяло подсъдимия Райчо Стойнев по обвинението в убийството на Румен Рачев в качеството на помагач, но не е постановил оправдателен диспозитив за останалите подсъдими, които следва да бъдат оправдани да са извършили престъплението в съучастие като подбудители и помагачи с този подсъдим“.

По отношение на наложените наказания върховните съдии подчертават, че Варненският апелативен съд е разгледал в цялост всички обстоятелства, относими към индивидуализацията на наказанията на подсъдимите и ги е оценил съобразно действителната им тежест и значение.

В мотивите на решението пише:

„Изложените съображения за изключителната тежест на извършените престъпления и високата степен на обществена опасност на Вълев, Стоянов и Костов се подкрепят от данните по делото и обосновават извода, че целите на наказанието не могат да бъдат постигнати чрез по-лека присъда. Касационният състав не намира основание за промяна на определеното наказание „доживотен затвор без замяна“.

Наказанието на Янко Попов-Туцо е индивидуализирано правилно и съответства на степента на участието му в убийството на Румен Рачев, на данните за личността му и на тежкото му здравословно състояние. Допълнително намаляване на санкцията би било проява на неоправдано снизхождение, поради което ВКС намира оплакването за явна несправедливост на наказанието за неоснователно, пишат още в мотивите си върховните магистрати.