Берлускони бе признат за виновен по обвинения, че е използвал незаконно в свой интерес поверителна информация при купуването на банка "Унипол", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Присъдата може да бъде обжалвана на втора инстанция, а след това и пред Касационния съд, който може да я отмени. Това се случва редовно. Освен това, при присъди под 2 години затвор, ако осъденият е на повече от 75 години, той в повечето случаи не отива в затвора, а може да бъде поставен под домашен арест или да бъде поверен на социалните служби.

По случая с банката бившият шеф на италианското правителство беше съден за това, че вестник от холдинга му публикувал незаконно в края на 2005 г. разпечатка на подслушан телефонен разговор между тогавашния лидер на опозицията Пиеро Фасино и Джовани Консорте, президент на застрахователната компания "Унипол", която се готвела да закупи Народна банка на труда. В разговора Фасино казвал на Консорте: "Значи сега си имаме банка".
Това изречение породи доста спекулации по адрес на опозиционния лидер и политически противник на Берлускони, който поиска да му бъде изплатено обезщетение за нанесени морални щети.

Сега, според решението на съда, на Фасино трябва да бъдат изплатени 80 000 евро заради накърнена репутация, пише в. "Кориере дела сера".

По същото дело братът на Берлускони - Паоло, собственик на вестника "Джорнале", публикувал скандалната разпечатка, беше осъден на 2 години и 3 месеца затвор.

Това е първата от общо три присъди срещу Силвио Берлускони, очаквани този месец. Останалите две са на първа инстанция по делото "Рубигейт" - за ползването на услугите на малолетна проститутка, и на апелативна - по процеса за данъчни измами "Медиасет". 
В края на миналата година той бе осъден по този процес на първа инстанция на 4 г. затвор.  Обвинението е в изкуствено надуване на цените на правата за разпространение на филми, купени от принадлежащи му фиктивни компании, по време на тяхното препродаване на неговата медийна империя "Медиасет".

Неотдавна експремиерът получи немалка подкрепа от италианците -  класира се на второ място на изборите, със съвсем малка разлика от победителите - лявоцентристката партия.