Още 2 години той ще лежи за 5 други престъпления, предимно кражби.

Съдът присъди на близките на двете жертви общо 450 000 лева кръвнина.

"Ще обжалвам", заяви Мерт Мехмед, след като чу решението на съда.

Двойният убиец бе доведен в съдебната зала със засилена охрана, окован и видимо напълнял, съобщиха БГНЕС и местният сайт "Родопи 24".

19-годишният Мерт се призна за виновен пред петчленния състав на Окръжния съд в Кърджали и поиска съкратен процес. Магистратите уважиха искането и така отпаднаха разпитите на подсъдимия и свидетелите и изслушването на вещите лица в залата.

Жестокото двойно убийство бе извършено на 22 април 2014 г. Тогава Мерт Мехмед уби по особено жесток начин с брадва 24-годишната Джейлян Юсуф и 7-годишната й дъщеря Джейда. След като умъртвил майката и момиченцето й, ученикът решил да прави и секс с посечената жена, разсъблякъл я, наместил я, но се отказал. След това Мерт откраднал 250 лева от портмонето на Джейлян, два мобилни телефона и адаптер за лаптоп. На следващия ден той излязъл на пазар с майка си, като си купил маратонки, нов мобилен телефон и нова sim-карта.

Близките на убитите поискаха общо 700 000 лева кръвнина. Бащата на Джейлян поиска обезщетение от 400 000 лева за смъртта на дъщеря му и внучката му, както и 1015 лева за нанесените материални щети. Бащата на убитото момиченце Орхан Реджеб поиска кръвнина в размер на 300 000 лева.

Окръжният прокурор Бонка Василева близо 2 часа чете обвинителния акт и поиска 30 г. затвор при първоначално строг режим, тъй като заради възрастта на убиеца обвинението не може да иска налагане на най-строгото наказание – доживотен затвор или такъв без право на замяна.

Тя изтъкна, че общо 6 пъти преди това Мерт Мехмед е осъждан за престъпления от общ характер.

"Това деяние е извършено с изключителна жестокост. Съдебно- психиатричната експертиза не е установила психични отклонения или временна частична невменяемост, но е доказала дисхармонична личност от девиантен, асоциален и антисоциален тип, притежаващ гъвкав ум, инициативност и интелект. Той е разбирал всяко действие, планирал го е, съзнавайки, че ще причини смърт. Изключително висока степен на обществена опасност, изключителна жестокост на убийството на двете жертви, детайлите трябва да се вземат предвид и да се прибавят към грабежа, придружен с убийство
", настоя прокурор Василева.

Служебният защитник на младежа Георги Белев пък поиска съдът да постанови присъда около средния размер. Той изтъкна младата възраст на подзащитния му, както и това, чее направил пълни самопризнания.

В последната си дума пред магистратите Мерт заяви, че се разкайва.

"Много съжалявам за извършеното, изобщо не проумявам как стана всичко. Искам да започна нов живот", заяви той и помоли съда за снизходителност.

Присъдата на Окръжния съд в Кърджали може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Адвокатите на близките на убитите заявиха, че са доволни от присъдата и няма да обжалват.