Националното ни единение е кауза, която трябва да отстояваме, за да не се налага следващите поколения да водят нашите битки за справедливост, за държавност и достойнство. Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържествената церемония в Пловдив по повод 138-ата годишнина от Съединението на България.

Ето и цялото слово на държавния глава:

"Скъпи сънародници,

На днешния ден през 1885 г. Пловдив оповести триумфа на едно общо българско дело - Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Вазов ще напише,че това е една от най-лесните революции в историята, защото тя отдавна е извършена в душите.

Само за броени часове мощното народно движение помете една от най-големите неправди на берлинския диктат. Водени от Санстефанския идеал предците ни отхвърлиха изкуствената дилема "румелийци или българи" и не допуснаха наложеното разделение да спре развитието на България. Дръзкият акт на един просветен народ, който отказва съдбата му да се определя от великите сили, защити правото ни да живеем във общо общество, свободно и достойно.

Скъпи съотечественици, днес ние не просто припомняме върховете на българското минало, чествайки Съединението, ние почитаме и осмисляме свещения призив за единение на онези, които преди 186 години с воля и решителност предначертаха пътя ни като нация. Националното ни единение е кауза, която трябва да отстояваме, за да не се налага на следващите поколения да водят битки за справедливост, държавност и достойнство.

Каквито и да с различията в обществото ни, вярвам, че отстояването на националната памет и традиции, гарантирането на достоен живот за нашите деца в свободна, правова и европейска страна, е обща кауза за всички нас, особено днес, когато в Европа продължава да бушува опустошителна война и да се обезценява човешкият живот, да се надигат гласовете на омразата и ксенофобията и да се анатемосва всяко инакомислие. Да плащаме с растящо обедняване нашето собствено лекомислие и примирение.

Нека този знаменателен ден да ни напомня, че само единни можем да преодоляваме изпитания и да градим онази България, на която предците ни посветиха живота си. Че силата ни като народ зависи от всеки един, но и всеки българин трябва да усеща за гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали, така както всеки засегнат от поредното природно бедствие, този път в Югоизточна България, следва да чувства протегнатата ръка на държавата и обществото ни.

Поклон пред дейците на българското съединение и техните завети. Да живее свободна и единна България!", завърши словото си президентът.

Тазгодишното честване в Пловдив мина без традиционните заря и концерти като знак на съпричастност към вчерашната трагедия по Южното Черноморие. Церемонията пред паметника на Съединението включваше тържествена вечерна проверка и приключи без празнични илюминации.

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на културата Кръстю Кръстев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, пловдивският митрополит Николай, областният управител на Пловдив Илия Зюмбюлев, председателят на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков, кметове на населени места, народни представители, дипломати. Венци и цветя пред паметника бяха поднесени от името на държавната и местна власт, партийни организации, родолюбиви сдружения, признателни граждани.

След честването Румен Радев направи и коментар за вчерашните драматични събития по Черноморието: 

"Очаквам пълна мобилизация на държавата и на местната власт така ме по възможно най-бързия начин да се възстановят комуникацията и щетите след наводненията по Южното Черноморие", каза той пред журналисти.

"Не искам да коментирам и правя анализи, докато текат още издирвателни работи. Мисля, че институциите работят, видяхте от първо лице как се елиминират последствията след наводнението в карловско, така че с повече работа от армията, местната власт и държавните институции заедно в екип могат да преодолеят последствията", допълни държавният глава.

Румен Радев заяви, че при първа възможност ще посети засегнатите от вчерашните наводнения населени места.