Президентът Румен Радев рецитира безсмъртното стихотворение на Христо Ботев - "Хаджи Димитър" заедно със стотици ученици и учители, които се събраха на на осмото издание на проекта на Ротари и Зонта клуб в Пловдив "Народните будители и аз".

"Много народи почитат славни битки в своята история, но едва ли има много народи, които могат да се похвалят с дни в своя календар, с празници, посветени на други не по-малко важни победи - тези на духа и книжовността. А ние сме такъв народ, защото имаме нашите будители. Денят на нашата писменост и празникът на нашите будители ни напомнят, че България е създадена и градена не само със силата на меча, но и със силата на словото". Това каза в приветствието си преди награждаването държавният глава.

По думите му, ние като нация имаме своя принос в Европейското културно наследство и ако "средновековна Европа развиваше Ренесанса, то България изстрада своите будители, тези, които в дни на безвремие начертаха българското утре". Които изведоха народа ни по пътя на знанието, на просветата, на политическата и духовна свобода, допълни Радев.

Той благодари на инициаторите и организаторите на проекта за това, че стотици деца от цяла България ще бъдат посветени в това свято дело на нашите будители, да изучават заедно живота и делото на най-ярките личности в нашата история.

В проекта участват ученици от 1 до 11 клас, разделени в две групи - до 7 клас и до 11 клас. Надпреварата започва между класовете, победителите се състезават на ниво райони и общини, а най-добрите от тях отиват на финал. Крайните победители са избрани от жури с председател акад. Георги Марков. За Пловдив-град на първо място в първа група е 5 клас от ОМГ - Пловдив, а за областта първото място спечели 6 клас от ОУ "Кирил и Методий" - Карлово. Сред победители са и учениците от ОУ "Васил Левски" и 10 б клас от ЕГ "Бертол Брехт" - Велинград, Румънската гимназия "Михай Еминеску - София.

Проектът "Народните будители и аз" има за цел да запознае младите хора с онези български възрожденци и велики българи, които са оставили своя отпечатък в създаването, израстването и просперитета на нашата държава, обясни ръководителят на проекта Кирчо Атанасов. Те могат да избират измежду посочените им 72 велики българи и народни будители, живели и творили до преди 100 години.