Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев прие почетния строй на учебен полигон "Ново село". Той участва в ден за представяне на способностите на участниците в тактическо учение с бойни стрелби "Отбранителен щит 23", заедно с министъра на отбраната Димитър Стоянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

Още снимки вижте тук >>>

Румен Радев наблюдава демонстрация на подготовката за провеждане на отбранителни действия на многонационалната бойна група, включваща формирования от българските Сухопътни войски, формирования от Сухопътните войски на САЩ, италианското формирование от многонационална бойна група на НАТО в България, както и сили и средства на българските Военновъздушни сили. 

Президентът ще разгледа статичен показ на въоръжение и техника и ще се срещне с военнослужещи.

"Отбранителен щит 23" е част от многонационалното мащабно учение "Defender Europe 23", в което участват над 400 български военнослужещи. 

Снимка: БТА

Снимка: БТА

По-рано Румен Радев поздрави турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по повод преизбирането му. 

"Българският президент изразява увереност, че отлично развиващото се през последния период двустранно и многостранно сътрудничество между България и Турция ще продължи да се надгражда още повече по време на новия мандат на президента Ердоган и ще бъде фактор за укрепване на добросъседството, доверието, сигурността и сътрудничеството в региона на Югоизточна Европа", се посочва в поздравителния адрес. 

Радев откроява и общите усилия на България и Турция в сферата на енергийната сигурност, свързаността, икономическото и търговско сътрудничество и въпросите на миграцията като фактори за преодоляване на предизвикателствата и в интерес на напредъка на двата народа и на региона.

Снимка: БТА

Още от програмата на президента: връчване на мандат и благотворителен бал 

Днес предстои държавният глава да връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 49-ото Народно събрание - "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Церемонията е насрочена за 17 часа на "Дондуков" 2. 

Освен това Румен Радев днес ще се проведе събитие от благотворителната инициатива на президента "Подкрепи една мечта" - традиционният абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение. Инициативата се осъществява чрез финансови средства, набрани от дарителска кампания. В 19:30 часа, в Дом 2 на резиденция "Бояна" държавният глава и неговата съпруга Десислава Радева ще посрещнат близо 100 зрелостници от випуск 2023, които са настанени в социална услуга от резидентен тип, завършват специални училища за ученици с нарушено зрение или увреден слух.

Снимка: БТА