Стотици дойдоха днес да се простят с бившия началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев, който почина на 8 май.

Вижте снимки >>

Сред присъствалите на поклонението с военни почести в Централния военен клуб бяха президентът Румен Радев и служебният премиер Стефан Янев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, президентът /2002-2012/ Георги Първанов, бивши министри на отбраната, бивши началници на Генералния щаб на Българската армия и на отбраната, генерали и офицери - действащи, и от запаса и резерва, представители на военно-патриотични организации.

Президентът и служебния премиер отидоха на поклонението на генерал Колев

Снимка: БТА

Работихме заедно в трудни и важни моменти, каза президентът Георги Първанов пред журналисти. Това беше времето на реформата на Българската армия, но реформа сдържана, умерена и от национално отговорни позиции, не в интерес на външни сили. Блестящ офицер, солиден генерал с авторитет сред съюзниците и, което е по-важно, авторитет сред самите военнослужещи - войници и офицери. Помня го като безупречен началник на кабинета на президента във времето, в което изпълнявах тази длъжност, каза Първанов.

Снимка: Булфото

Много диалогичен човек, тактичен, дипломатичен, и тук свърши изключителна работа. Венец на неговата дейност беше дипломатическата му работа, и там се представи безупречно. Изобщо един голям държавник, един голям българин, като такъв ще го запомним. Патриот във всяко свое действие, и в личен план ще кажа - един много добър приятел, каза Георги Първанов.

По думите му с ген. Колев имат много трудни моменти, били са заедно в Кербала, в Афганистан. Имали сме много изпитания, трудни моменти, защото по това време полемизирахме с министерството, които бяха за по-радикални, по-твърди мерки, той беше за това да вървим с бавна стъпка, умерено, но да постигнем наистина крайния успех, което и стана, каза още Георги Първанов.

На снимката: генерал–майор доктор Груди Ангелов (ляво) - началник на Военна академия „Г. С. Раковски“

Снимка: БТА

Трябва да запомним ген. Колев като един достоен български офицер, генерал с четири звезди, който командваше ГЩ и след това работи в администрацията на върховния главнокомандващ. Принципен, отговорен човек, грижещ се много сериозно за своето семейство и за своите близки, каза бившият началник на ГЩ на БА, генерал от запаса, Михо Михов. Бях началник на ГЩ преди него, след това от 2002 до 2006 г. той ръководеше ГЩ в тежките години на преструктуриране и реформа за приемане в НАТО. Той имаше тежката мисия да изпраща батальон в Ирак и да поеме последствията от атентата, който се случи там, много е изстрадал, каза още ген. Михо Михов.

Снимка: Булфото

Аз го наследих през 2006 г., но ние с ген. Колев се познаваме и от Академията, и като заместник-началник на ГЩ, каза генералът от запаса Златан Стойков. Това е наистина един достоен българин. Той за мен беше първо българин, беше командир, беше началник, защитаваше подчинените, посочи Стойков. Разказа, че ген. Колев е умеел и да се извини, ако смята, че е сгрешил в нещо. Днес положихме цветя, изразихме нашето колегиално отношение към него, но той остава в нашата памет. Колев устоя и защити армията, и благодарение на неговите мъдри решения, все пак България има армия. Командирът не може да бъде само взискателен, не може да бъде човек, който да тропа по бюрото, командирът трябва да бъде лидер, да води своите подчинени - това беше в него номер едно, посочи ген. Златан Стойков. Радвам се, че станах военен и съдбата ми отреди да служа с него, добави той.

За съжаление изпращаме един достоен генерал, с когото имах удоволствие да служа дълги години, той ме смени като заместник-началник на ГЩ през 1998 г., когато отидох командващ флота, каза вицеадмиралът от запаса Петър Петров.

Дойде от Щаба на ВВС с опит, с организация, още есента правихме едно голямо учение, при което той показа своите възможности като заместник-началник на ГЩ. И след това имах удоволствието да служа като негов първи заместник. За мен е един изключително ерудиран, умен, организиран, скромен човек. Такава му беше и службата. Носеше отговорност за всичко което се случваше.

"Аз съм началник на ГЩ, аз отговарям за това, което се е случвало". Това му беше мотото на службата като началник на ГЩ, каза Петров. С опита и авторитета, който имаше, съвсем организирано, точно - приемането в НАТО, първите контингенти зад граница, в Ирак, дори и жертвите, които дадохме, отговорността, която пое, че всичко това трябва да бъде усъвършенствано, дооборудвани и подготвени хората, които изпращаме зад граница, каза Петров за промените в армията през периода 2002-2006 г., мисиите в чужбина и предстоящото членство в НАТО. Пътят към към НАТО на Българската армия беше и негово дело, и дело на тогавашното ръководство на ГЩ, посочи вицеадмиралът от запаса Петър Петров.

Снимка: Булфото

Ген. Никола Колев е роден на 9 август 1951 г. в Караджалово. Завършил е Техникума по електроника в Пловдив, а след това - Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, Военната академия "Г. С. Раковски" в София, Военната академия на Генералния щаб на Въоръжените сили в Москва и Института по управление на ресурсите за отбрана в Монтерей, САЩ.

Президентът (2002 – 2012) на България Георги Първанов

Снимка: Булфото

Ген. Колев е началник на Генералния щаб на Българската армия от 2002 до 2006 година. Това е време на сериозни реформи в армията, свързани с членството на България в НАТО, и на участие в нелеки мисии в чужбина, особено тази в Ирак. Ген. Колев е награден през 2006 г. с орден "Стара планина" - първа степен, с мечове, за приноса му при реализиране на "Плана за организационно изграждане на въоръжените сили на Република България до края на 2004 г." и разработване на "Плана за организационно изграждане и модернизация на въоръжените сили до 2015 г.", за проявен висок професионализъм и компетентност в стратегическото ръководство на Българската армия при създаване на нови оперативни способности и необходими условия за приемането ни в НАТО, за успешното ни интегриране в съюза и за достойното участие на българските военни контингенти в мироопазващи мисии извън страната.

От 1 юни до 1 септември 2006 г. е съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност. Ген. Никола Колев беше началник на кабинета на президента Георги Първанов от януари 2007 до януари 2012 г., а след това до 2016 г. - посланик на България в Нидерландия.

Снимка: Булфото

 Поклон пред светлата паамет на ген. Никола Колев!