Мъжът се запали пред президенството около 13:35 ч. Димитър е загасен с пожарогасител от служители на НСО и откаран в "Пирогов". Той е на командно дишане и е с опасност за живота. По-тежък e проблемът с дихателната система и белия дроб на самозапалилия се вследствие на вдишаните газове, съобщиха от болницата.
 
От четири години Димитър Димитров живеел в София с втората си съпруга, разказа Биволев. Има дъщеря от първия си брак, студентка в икономическа специалност. Никога не се е занимавал с политика, това не го е вълнувало.
"Има златни ръце, правеше даром ковани огради и врати на хората в селото, подари дори кръста на черквата в Крайници", разказа бащата пред БТА. 

Той описа житието на сина си пред пред struma.bg така:
 
"До преди две години Митко правеше от ковано желязо огради и други орнаменти, които продаваше на богаташи в София, по този начин си изкарваше прехраната. Той има една дъщеря от първата му съпруга. Жена му почина преди 7 години. Сега живее с друга жена на семейни начала, която има две деца от предишния си брак, едното от които е още бебе. Всички живеят в един апартамент в София. Димитър трудно свързва двата края".
 
Преди две години по жалба на съсед на Димитър, бивш полицай, от РИОКОЗ му затворили работилницата.

"Работилницата се намираше в двора на къщата ни. На съседа му пречел шумът на автоматичния чук, с който Димитър ковеше желязото. Оттогава не работи никъде и нищо, пенсионер е по болест. Димитър има сърдечни проблеми. Преди около месец му бяха сложени два стенда на сърцето в столична болница. Аз му помагам финансово колкото мога, взимам пенсия 495 лева, цял живот работих като стъклар духач. Синът ми Димитър ще се явява на ТЕЛК след около месец, за да бъде пенсиониран отново, тъй като предишното му пенсиониране беше за една година".

Съседката на Димитър Димитров в село Крайници Венета Асенова се разплака, след като разбра, че той се е самозапалил.

"Митко е добро момче, кротък и възпитан, съседи му попречиха да работи. Напоследък идва рядко, не е конфликтен, поздравява всеки. Тука живееме врата до врата с баща му Кирил Биволев, уважаваме се и нямаме никакви лоши взаимоотношения. Трудно му е, тъй като е болен и не работи. Баща му му помага от пенсията, колкото може", сподели Асенова.

Шефът на клиниката по изгаряния в "Пирогов" д-р Огнян Хаджийски обясни, че Димитър Димитров е с 25 процента изгаряния по лицето, гърдите и ръцете и има опасност за живота му. Преди няколко дни той е потърсил лекарска помощ заради инфарт и високо кръвно, добави Хаджийски. Шансът да оцелее обаче е голям, са на мнение лекарите.

Свидетел на самозапалването на Димитров е станал един от активните протестиращи в последно време - Вихрен Михайлов, съобщи Дарик.

„Както си е седял на парапета, пламнал и е започнал да се търкаля, явно от болката. Аз дойдох, когато го качваха в линейката. Това беше около 13:45 часа някъде", добави Михайлов.
Той не познава пострадалия човек.

Служител на полицията заяви, че към момента няма данни мъжът да е част от протестиращите.