Представители на транспортни фирми протестират в района на ГКПП "Дунав мост" при Русе заради тол системата, предава БТА. В началото участниците преминаха пеша през кръговото кръстовище край граничния пункт.

Протести има още в София и Ямбол.


Протестът продължава под формата на автомобилно шествие, което затруднява движението в района. "Искаме отлагане на тол системата с поне три месеца, тъй като има голяма неяснота", заяви Мариета Иванова от Русе, която е собственик на шест камиона.

По думите й, оскъпяването ще е голямо. "Годишната винетка за камион е 1300 лева. Ако се смята на изминат километър, цената ще бъде около 10 000 лева годишно. Това ще рефлектира върху крайния потребител. Повишаването на цената на транспорта ще оскъпи всички стоки", каза Иванова.

Според протестиращите, качеството на пътната инфраструктура също не е добро, няма и алтернативни пътища. "Молим за отлагане, молим и за връщане на месечните винетки, тъй като сега използваме само дневни, което излиза много по-скъпо", каза Иванова.

Тя заяви още, че протестите няма да спрат, докато не се подходи адекватно към бизнеса.

Няколко десетки камиони са се събрали на входа на столицата на Цариградско шосе. Те ще останат до 16,30 ч. следобед, като не предвиждат да минават през града. Движението в района е малко по-натоварено. Хората са притеснени как ще продължат да работят занапред.

Протестът в Ямбол е организиран от собственици на транспортни фирми. На него се събраха превозвачи от Ямбол, Сливен и Бургас. Те бойкотират тол системата и твърдят, че ако се приеме в този вариант, ще бъдат принудени да продават камионите си или да работят само в чужбина.

"На протест сме, защото малкият бизнес е пред фалит", заяви един от шофьорите, излязъл на протеста. Той обясни, че преди година и половина имал четири товарни автомобила, от които два вече са продадени.

"Исканията са, да се отложи тол системата, докато се изяснят нещата, да се обмисли добре за българския превозвач кое ще е по-добре", призова той.

В Ямбол протестиращите минават в колона през целия град. Осигурено е засилено полицейско присъствие.

"Няма повече възможност за намаляване на тол таксите. Накрая ще се окаже, че българските граждани, които карат с винетка, ще издържат пътищата, по които пътува тежкотоварният трафик, така че повече отстъпки няма да има", каза пред журналисти в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Тя бе изслушана в пленарна зала по въпросите, свързани с въвеждането на тол системата от 1 март и обхвата на пътищата, за които се плащат винетни такси.

Министърът увери депутатите, че системата ще стартира от 1 март и повече отлагане няма да има.

Тя обясни, че системата има пълна готовност за стартиране на търговската експлоатация и това ще стане на 1 март.

Министър Аврамова коментира и последните протести. По думите й определено има политически елемент в тях. "Аз разчитам, че голяма част от българските превозвачи, които не са партийно подстрекавани, ще са коректни", каза тя.

Регионалният министър уточни, че до момента към Агенция "Пътна инфраструктура" има подадени 14 заявления от страна на общини, които настояват част от пътната инфраструктура да бъде изведена от обхвата на винетните такси.

По думите й две от тях са обработени - това са София и Варна.

"Днес на Министерски съвет вече е приет обхватът на винетната система, като са извадени 115 км от Столична община и 40 км от община Варна. Двете общини поемат ангажимента да участват в поддръжката на тези пътни отсечки, като в тях влизат, забележете, Софийска скоростна тангента, Софийски околовръстен път, но за тях ще се заплаща тол такса, ние сме категорични, че тези пътни отсечки няма да бъдат освободени от тол", каза Аврамова. Тя увери, че АПИ обработва исканията на общините.

"За нас не е лесна задачата, която вчера ни даде премиера, в търсене на икономически баланс между националните доставчици на услуги и самите превозвачи, но въпреки това ние ще вложим усилие, така че българските превозвачи да не заплащат никаква такса за използването на бордови устройства и джипиес тракери", каза Аврамова.

Министър Аврамова каза, че са били "направени много отстъпки и в обхвата - магистрали и първи клас пътища се толуват и в размера на таксите. Сега ще им бъде направена и тази отстъпка да ползват бордови устройства и джипиес тракери без пари и без наем и без такса за обслужване. Очакваме от българските превозвачи да бъдат коректни и в следващите дни поетапно да се оборудват", посочи Аврамова.

Относно очакваните приходи министърът подчерта, че април ще станат ясни какви са постъпленията от тол системата, а до 1 юни ще бъде направен и цялостен анализ. По думите й, ако приходите не отговорят на предварително заложените, ще бъдат направени корекции в обхвата и в размера на тол таксите.