Решението за освобождаването на заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков било на министър-председателя. Като "лоялен към правителството, независимо от някои резерви, които имал", здравният министър се съобразил с него. Това обяви самият проф. Христо Хинков пред журналисти при представянето на електронната извинителна бележка за учениците от 1-ви до 12-и клас.

"Бях уведомен от министър-председателя, че заместник-министър Бойко Пенков е освободен от длъжност. Причините за това са мотивирани от самия министър-председател. От негова гледна точка реформите в здравеопазването не са в необходимата степен активирани, с недостатъчно добри темпове. Поради това, по негова преценка, д-р Бойко Пенков трябва да бъде сменен, с оглед на това да се ускорят тези процеси. Става въпрос за промяна в здравеопазването и постигането на общите стратегически цели, които са поставени още от правителствената програма", обясни Хинков. 

"Лоялен съм към правителството и независимо от някои резерви, които имам, ще приема това решение на министър-председателя", посочи здравния министър, цитиран от БТА.

В разпространената от пресслужбата на Министерския съвет информация за освобождаването на Пенков се посочва, че решението е взето заради бавни темпове на работа, които излагат на риск изпълнението на важни мерки в сферата на здравеопазването, заложени в управленската програма. Заповедта на министър-председателя е в сила от днес.

Здравният министър отговори и на журналистически въпрос за отправената от омбудсмана Диана Ковачева препоръка да не се въвежда предварителна електронна рецепта за антибиотици и лекарства за диабет заради опасността пациенти да останат без достъп. 

"Все още не съм се запознал с писмото на омбудсмана. Ще видя изложените от нея аргументи. От сега мога да кажа, че въвеждането на електронна рецепта за антибиотиците е изключително важна стъпка, защото България е на едно от челните места в Европа по проблеми с антибиотичната резистентност", посочи министърът.