Премиерът Бойко Борисов предлага да се обсъди идеята ВиК дружествата да се обединят в едно държавно дружество, за да може по-добре да се контролира инфраструктурата и да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа. Той посочи по време на заседанието на Министерския съвет, че проблеми има в много градове. На заседанието отчет за свършеното през 2019 година направиха всички министри.

"С един кран можеш да спираш водата на един цял град и това да доведе до 150 аварии, с всички последствия, ако това стане преди избори, каза Борисов. В Перник са главният секретар на МВР и началникът на полицията и масово в страната се уплашиха. Всяка партия като дойде на власт, пита първо за ВиК дружествата и сега разбирам защо", каза Борисов.

Водопроводната мрежа в Перник е от 1952-1953 година и тръбите и са безобразно състояние, отбеляза той. Пропуснато е златно време, и сега, в условията на криза, сме разпоредили да се направи изцяло нов магистрален водопровод. С него ще се намалят загубите на вода и няма да се злоупотребява и да се краде вода, посочи премиерът. В града трябва да се командироват поне четири екипа от съседни градове да помагат в ремонтите на мрежата. Всеки час трябва да се ползва, за да се успокоят хората. Вина може да се намери на всеки участвал в управата на града, каза Борисов.

Премиерът поиска от министрите по време на заседание на кабинета да работят с максимална мобилизация, с твърдост, честност и прозрачност. Обяснявайте на хората какво се прави, включително когато има пропуски и проблеми, посочи той. За малко повече от два часа отчет за свършеното през 2019 година направиха всички министри.

Два пъти тази година хората ни дадоха доверието си и следващата година трябва максимално да се намалят грешките и пропуските и да довършим програмата до края, заяви премиерът. Другите са силни на думи, но няма сфери и министерства, в които да са по-добри, каза Борисов.

По предложение на премиера кабинетът гласува да се отпуснат 2.3 млн. лева помощ за Атонския манастир.

Тол системата трябва да работи на 15 януари, каза премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на кабинета днес. Тол системата може да тръгне и на 6 януари - "изненадайте ме", каза Борисов.

Само на ГККП "Капитан Андреево" минават над 1500 - 2000 ТИР-а на ден, които сега плащат по десет лева дневно и естествено, че са недоволни, ако се въведе тази система, каза министър-председателят. Който иска, да кара по страничните пътища, добави той.