Имам основателни претенции към директора на полицията в Габрово. За мен оставката или поемането на отговорност от този директор трябва да стане факт, щом се прибере министърът. Това  каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Дубровик след снощното напрежение в града при масовия граждански протест, предизвикан от побоя, който роми нанесоха на продавач в магазин.

Премиерът обясни, че докато той самият е бил на Европейския съвет, а след това - Дубровник, министърът на вътрешните работи и главният секретар са били в централата на Европол в Лион.

"За мен оставката на този директор трябва да е факт веднага, след като си дойде министъра, защото е получил сведения, че месеци наред са допуснати случаи в града, при които "разни такива групи да си пият бира на детски площадки, да се правят на интересни в града".

"Това е ролята на полицията - това да не го допуска. Полицията е за това, да е взела мерки", категоричен бе премиерът.

"Ако е така, както чувам, големи групи хора са се разхождали нагоре-надолу и са притеснявали майките, децата или хората, полицията къде е? Да са ми докладвали, да съм изпратил още 100-200-300 полицаи. Със стотици милиони дадохме повече за МВР. Имаме кадри, имаме всичко", аргументира се Борисов.

"Какви правомощия? Няма незадържан ром, извършил престъпление", категоричен бе Борисов в отговор на въпрос необходимо ли е да се дадат повече правомощия на полицаите за борбата им с циганската престъпност.

"От 12 000 затворници, или колкото са, 10 или 11 000 са роми. Недейте да настройвате хората и етносите едни срещу други", призова премиерът.

"За предишните избори имахме мигрантите и сега като нямаме мигранти, трябва да намерим някакъв друг етнически въпрос. Тези, които биха магазинера, сега са в ареста. Въпросът е защо са пуснати, когато се вижда, че са набили - това са въпроси, които трябва да бъдат зададени към други институции. За този, който ги е пуснал - ръководителя на ОДМВР- Габрово, ще искам тежка санкция, щом се прибера", заяви още Борисов.

Снощи в Габрово имаше масов граждански протест срещу насилието, който продължи близо 4 часа и започна от централния площад, а после премина в шествие по улиците. Той бе предизвикан, след като трима роми нанесоха побой на продавач в магазин в центъра на Габрово в неделя вечерта. При демонстрация снощи се стигна до вандалски прояви, в резултат на което трима протестиращи бяха арестувани.  Това стана след като преди това жандармерията попречи на недоволните граждани да достигнат до ромските къщи на улица "Батак" в града. Пострадал е журналистически екип. Оператор на местна телевизия е получил аркада на веждата. Оказана му е медицинска помощ в Габровската болница.

По случая са образувани три бързи досъдебни производства и едно наказателно производство срещу участници във вандалските прояви при протести в града. Тримата заподозрени са на 19, 27 и 28 години. Според обвинението те са пречили на полицейски служители да изпълняват задълженията си. Досъдебното производство е за палеж на две едноетажни постройки, в които не е имало хора.