Преди две седмици Панов демонстративно напусна заседанието на ВСС и заяви, че ще се върне, след като Узунов и всички останали членове представят разпечатки от телефоните си за периода, в който Бойко Борисов получи съобщението с вътрешна информация. 
 
По-късно Узунов показа документ, в който е записано, че не е водил никаква кореспонденция по това време.

На днешното редовно заседание на съвета Панов заяви:

"Ако по някакъв начин съм засегнал Димитър Узунов, като го призовах да предостави разпечатка, искрено се надявам, с разпечатката, която е изпратил, и с моето извинение, този казус да приключи".
 
Узунов прие извинението, предаде "Фокус".  

Председателят на ВКС обаче заяви, че в случая не става дума толкова за имиджа на Узунов, а за този на ВСС. По думите му действията за разкриването на истината кой е изпратил въпросния SMS имат значениe за независимостта на ВСС, за това какви са отношенията вътре и за схемите, по които се взимат решения в него. 

"Макар и задочно, ще отправя молба към премиера на страната - г-н премиер, моля ви, помогнете ни. Ценя високо вашето желание и изявена позиция, че ще внесете и ще съдействате за бързото приемане на законопроектите за съдебната система. Но ви моля да разкриете кой е изпратил съобщението. С това ще покажете, че наистина държите на независимостта на съдебната система и на авторитета на институциите, защото въвличането Ви в тази интрига влияе върху авторитета на всички институции", каза още Лозан Панов.

По думите му с такова действие държавникът Борисов ще спечели много. 

Висшият магистрат вече отправи подобен призив, но досега отговор от премиера няма.

Според Панов, ако има член на ВСС, който при решаващи решения се отчита на политици и използва своето познанство с такива, за да въздейства върху други членове на ВСС, то тогава неразкриването на истината засяга независимостта на съдебната система и разделението на властите. Затова той бе категоричен, че трябва да се посочи кой от членовете на съвета е предоставил своята разпечатка и кой не. 
 
"Ето защо смятам, че дискредитирането на хората, които искат да установят истината имаше за цел да игнорира тяхната позиция и търсенето на самата истина. Затова защото, ако ние не го направим, всички са в "кюпа" и всички са "маскари". Затова смятам, че този, който е изпратил СМС-а трябва да понесе своята отговорност, а не всички членове на ВСС", категоричен бе председателят на ВКС. 

Той уточни, че сам е представил разпечатка от телефона си, макар въпросното съобщение очевидно да не е пратено от него.

Последва кратък дебат по темата, в който Панов беше атакуван от някои членове на ВСС с обвиненията, че говори политически, вместо да направи отчет за свършеното през първата си година като шеф на ВКС.

Спорът видимо изнерви главния прокурор Сотир Цацаров, кой заяви:

"Ако с това ще почне заседанието, аз лично ще ви пожелая приятна работа. Ако ще караме по дневния ред, ще работя по него. Ако дойде време да си обсъждате телефоните, всеки е свободен да си решава. Отвънка ни чакат маса хора (кандидатите за конкурси - б.р.). Ако смятате, че това е най-важното, ОК. Започна да ми омръзва".

Борисов отказа да отговори

По-късно Бойко Борисов, помолен да коментира пред журналисти в Лондон, където е на пресконференция, заяви лаконично:

"Съветвам ги, както ние сме се стегнали и работим активно да променим законите си, така и те да се стегнат и да свършат тяхната работа, която хората очакват да свършат. В тези сериали няма да се вкарвам. Това, което съм казал, е достатъчно".

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да се саморазпусне ли ВСС?