Протестиращите от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) - София приеха да прекратят обявената гладна стачка след среща между ръководството на синдикат "Защита" и представители на ръководството на ЦСМП. Това съобщиха от пресцентъра на синдиката.

На срещата присъстваха председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов, д-р Георги Гелев от ръководството на ЦСМП - София и гладуващите шофьори Валери Кузманов и Владимир Николов. Срещата е продължила повече от два часа и половина. Страните са се споразумели за възстановяване на социалния диалог и да си сътрудничат за по-добро бъдеще за здравеопазването, за ЦСМП - София и неговите работници и служители. Следващата среща между организацията на синдикат "Защита" и ръководството на ЦСМП - София ще бъде в петък от 14:00 ч., на която ще се дискутират въпроси, свързани с трудовите отношения, информира БТА.

Настоявахме за възстановяване на социалния диалог и за взаимното уважение и зачитане на интересите, тъй като съществуваше реална опасност да се стигне до нарастване на напрежението и разрастване на гладната стачка в национален мащаб, посочват от синдикат "Защита".

От синдиката добавят, че по всички останали искания - обещаното увеличение на възнагражденията от 20% за 2024 г., промяната на категорията на труда на първа категория, увеличаване на размера на средствата, предоставяни за безплатна храна, подобряване на условията на труд за работещите в спешните центрове - те продължават да търсят диалог с Министерството на здравеопазването по въпросите, които са в компетенциите му.

Вчера гладна стачка обяви шофьорът Валери Кузманов от ЦСМП - София, а по-рано днес стана ясно, че Владимир Николов - също шофьор, се присъединява към протеста на колегата си.

Работещите в ЦСМП - София отдавна настояват за промяна на категорията им на труд, която в момента е трета. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза преди дни в интервю за БТА, че процесът по въпроса е дълъг и са започнали разговори с Министерството на труда и социалната политика,