Втори шофьор - Владимир Николов, член на синдикат "Защита", работещ в Центъра за спешна медицинска помощ - София, се присъедини към гладната стачка, която вчера беше обявена от колегата му Валери Кузманов. Николов посочи, че протестира заради неправомерни наказания, налагани в Центъра, както и заради неспазено обещание от страна на министъра на здравеопазването за 20% увеличение на възнагражденията и промяна на категорията на труд от трета в първа, предаде БТА.

Кузманов каза, че в Центъра се налага "тормоз" и "терор" върху колегите му и също посочи, че протестира заради ниските възнаграждения на работещите. По думите му основната заплата на шофьор в Центъра е 1550 лв., след увеличението им през миналата година. През 2023 г. бяха отпуснати допълнителни средства за работещите в центровете за спешна медицинска помощ, заплатите са увеличени, но по думите на Кузманов парите са били разпределени неправомерно и "ножицата" между заплатите на лекар и шофьор е станала много по-голяма.

Трети колега, който също работи в Центъра и е член на "Защита", вероятно ще се присъедини към двамата протестиращи.

Красимир Митов, председател на "Защита", каза, че днес е пред Центъра, за да убедят двамата протестиращи да прекратят гладната стачка и да се опитат да подновят диалога с ръководството на Центъра.

По думите му няма реакция от страна на ръководството и вместо да приключи протестът, той се разраства, включително и в центрове за спешна помощ в страната. Митов не уточни кои са тези центрове. По думите му, ако няма реакция от директора на Центъра и от министъра на здравеопазването, протестът ще прерасне в национална гладна стачка.

Протестът, който започна вчера, е по повод "репресивните мерки, непрекъснатото искане на писмени обяснения по доноси, наказания и лишаване от ДМС", обявиха от синдиката.