Около месец преди зимата кубик от най-масовото гориво за отопление през зимата - дървата, се продава по 100 лв., а на места се продава и за 110 лв., показа проверка на "Монитор". Интересното е, че дори в студения януари на 2017-та цената беше подоба. Сега явно търговците надуват цените, за да спечелят от закъснели да се запасят с цепениците още през лятото.

Затова сега се купуват не повече от 2-3 и максимум до 5 кубика и предпочитат нарязани и нацепени дърва", каза продавач в един от складовете край столицата. Искаме ли на прага на зимата да се снабдим с десетина лева на кубик по-евтини дърва, ще трябва да отидем в селищата, отдалечени на поне трийсетина километра от столицата. С транспорта до София, който със самосвал струва поне 50-60 лв., цената им обаче скача допълнително с още 6 лв. на куб. м. За да сме на сметка трябва да купим цял камион от 10 кубика. Запознати съветват в такъв случай да внимаваме да не ни прецакат, защото често в уж пълната каросерия се слага най-малкото кубик по-малко. 

Някои търговци предлагат отстъпки за количества на 20 или 25 кубика. Уловката обаче е, че за по-ниската дървата са с дължина от по един метър и с нарязването и нацепването цената пак става към 110 лв. на кубик.

Търговец от склад на един от булевардите, водещи към Околовръстното на столицата, констатира тази есен двойно по-малко търсене на дърва за огрев в сравнение с миналата. Имало обаче клиенти, които имали сухи дърва от миналата година и сега си купували други, които да съхнат в следващите 12 месеца по навеса в двора им. Според него хората са наплашени от евентуални санкции за замърсяване на въздуха и минават на много по-скъпите пелети или си слагат климатици. По думите му дървата за огрев не замърсяват повече от колите или от неизмитите с месеци улици.

За къща от около 80 квадрата, отоплявана с камина с водна риза, трябват поне 12 кубика дърва, твърдят запознати. Ако зимата излезе по-студена като сегашната, разходът може да стигне и до 14-15 куб. м. За апартамент със същата площ трябват към 6-7 кубика. При сегашната цена от 110 лв. на кубик цепеници излиза, че за студените месеци трябва да заделим поне 1200 лв.

Решим ли да отопляваме само една-две стаи с печка на дърва може да свалим разхода до 5-6 кубика и да минем с около 6 стотака за зимата. Към тях обаче трябва да добавим и сметките за ток за бойлер за топлата вода. Предпочетем ли въглищата за печка в най-добрия случай ще ни трябват поне 2 тона и парите само за отопление са почти същите, защото в момента качествените донбаски въглища се предлагат по поне 350 лв. за тон. Доста по-скъпо излизат станалите модни в последните години пелети. Тон от тях струва 430 лв.

Според експерти обаче качеството на този тип гориво у нас не се контролира и изписаните на етикетите на опаковките показатели за отдадената топлина рядко отговарят на действителността.

Доста по-скъпо излиза да се топлим на ток. Месечните сметки, а не за целия сезон, ще са от 200 до към 400 лева, в зависимост от уреда, който използваме. За етаж от къща при силните студове отоплението с конвекторни печки и то не на всички помещения може да стигне или надвиши 500 лв., като в сметката се включва и бойлерът за топла вода. Консумацията, разбира се, е различна и зависи както от енергийния клас на уредите, така и от изолацията на дома, а също и от това колко време сме в къщи и пускаме печките.

Според инж. Ренета Борисова, съавтор на платформа за енергийно спестяване, най-ефективно електроенергията се използва за отопление през климатиците, които са вид термопомпи. "Те работят с голям коефициент на трансформация. От един киловат ток произвеждат топлина от 4 нагоре. Останалите нагревателни уреди без автоматична регулация не пестят енергия. При покупка на елуред за отопление трябва да се гледа каква е ефективността му", добави тя.

Инж. Борисова каза още, че е добре домакинствата да се снабдят с уреди за енергиен мониторинг. С тях те могат да следят онлайн консумацията си на електроенергия и това ще им помогне да намалят немалко разходите си. "Може да се види кой уред колко харчи.

От ценоразписите на топлофикациите и ерепетата е видно, че киловатчас енергия, доставен от теца, е около 2 пъти по-евтин от тока за бита. Електроенергията с ДДС излиза около 0,23 лв. за киловатчас. Топлоенергията от теца варира от 90,30 лв. за мегават час (0,09 лв. за квтч) с ДДС в Бургас до 119,30 лв./мвтч (0,119 лв./квтч) - във Велико Търново. В топ 3 с най-скъпо централно парно за бита са още Пловдив - със 117,10 лв./мвтч (0,117 лв./квтч) и София - със 114,77 лв./мвтч (0,11 лв./квтч). Не бива да забравяме обаче, че при този вид отопление има немалки загуби от сградна инсталация и кражби, които надуват сметките на абонатите. Освен това стойността на фактурите зависи и от броя на обитаемите апартаменти  в сградата. При по-малко населени жилища в кооперацията сметките на ползващите парно и топла вода обикновено са доста по-високи от средните.

Според проф. Никола Калоянов от Техническия университет - София доста трудно е да се обобщи кой начин на отопление е най-евтин. "Всичко зависи от конкретния случай, категориите сгради, начина на обитаване на имота, каква температура се поддържа и каква площ се отоплява", обясни той.