На пресконференцията Иванов и Трифонов пресъздадоха на живо какво са си говорили в спряното предаване.

Васил Иванов изнесе скандални данни за пряката си шефка - директора на "Новини и актуални предавания" в Нова телевизия - Дарина Сарелска, която му спирала материалите непрекъснато.

По думите на журналиста, след местните избори през октомври 2015 г., които ГЕРБ спечели в почти всички големи областни градове, Дарина Сарелска е съобщила на разследващия екип на Нова телевизия, че повече няма да се снимат материали за кметове и обществени поръчки. Спряно било и разследването му за корупция в съда, въпреки че журналистът имал записано интервю със съдия, който разказвал за корупционни практики.

В подкрепа на думите си Васил Иванов пусна и записи на телефонните си разговори с негови колеги от екипа.

"Сарелска няма особено доверие в мен. Не питае добри чувства към мен. Преди да излезе забраната да не закачаме кметове, направих разследване за кмета на Неделино Стоян Беширов. Получих информация, че той ще прави ремонт на градина за 1.5 млн. лв. и че всичко ще мине по документи”, каза още Васил Иванов и добави, че ремонтът се оказал наистина по документи.

Докато снимахме репортажа, се оказа, че и ДАНС са работили по него, подслушвали са му телефона. Прокуратурата прецени, че трябва да дам показания. Със Силва Зурлева (член на УС на Нова броудкастинг груп - бел.ред) давахме показания в ДАНС. Тогава ни казаха, че в предаването ми има къртица. Какво се снима знаем само аз, операторът, шефката ми и координаторът на предаването. Жената, която ни го каза, отиде до другия кабинет, след това донесе лист, на който пишеше името на Даниела Сарелска. Готов съм да се подложа на детектор на лъжата”, подчерта Иванов.

Той пусна и запис на телефонния си разговор със Силва Зурлева, по време на който говорят за това, че Дарина Сарелска е информирала Стоян Беширов за работата на разследващите журналисти по случая, за който той вече е подсъдим.

Васил Иванов обясни, че деверът на Дарина Сарелска е настоящият депутат от ГЕРБ и бивш областен управител на Смолян Недялко Славов. Преди няколко години негова фирма печели обществена поръчка на Община Златоград, чийто кмет е неговият кум Мирослав Янчев. Поръчката е за сумата от близо 58 000 лева.

"Никога не съм си представял, че ще правя разследване срещу собствената си телевизия и собствената си шефка. Два дни ми отне, за да видя кой стои зад цензурата, защо и по какви канали тя е решила да ни манипулира. Връзката с цензурата в Нова телевизия е този депутат (Недялко Славов - бел.ред), който е несменяем. Установих, че по този начин може би те растат, хвалейки се пред ръководството на партиите си", категоричен бе Васил Иванов.

От своя страна Слави Трифонов обясни, че няма да спре предаването си сам, защото така ще наруши договора си с bTV и ще им даде възможност те да спрат "Шоуто на Слави" заради неспазване на договорните отношения. Той обаче покани присъстващите на пресконференцията журналисти да присъстват на предаването му тази вечер, тъй като ще бъде излъчено разследване на екипа на "Шоуто на Слави" за лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Снощи bTV отново спря "Шоуто на Слави". В предаването разследващият журналист Васил Иванов трябваше да обяви защо напуска Нова телевизия. bTV пусна повторение на старо предаване, а на екрана се появи надпис "Днешният епизод от "Шоуто на Слави" няма да бъде излъчен заради несъответствие със стандартите за съдържание".

По-рано вчера Васил Иванов съобщи в профила си във Фейсбук, че напуска Нова и публикува предизвестието си до шефа на телевизията Дидие Щосел, в което посочва причината - "системна цензура, налагана от Дарина Сарелска, директор на "Новини и актуални предавания".