Работещи в различни звена на БНР се събраха пред сградата на Съвета за електронни медии, съобщиха от националното радио. Акцията им, обявена като хепънинг, е в знак на недоволство от решението на медийния регулатор да разгледа следващата седмица проект за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНР - Светослав Костов. Това е втората акция през тази седмица в подкрепа на ръководството на БНР.

В хепънинга участваха служители на БНР, както и представители на синдикатите в обществената медия и музикалните състави. Те бяха единодушни, че не бива да се допуска разделение между служителите в БНР и поставиха въпрос пред медийните надзорници - защо избързват с оставката на генералния директор, след като те преди няколко месеца приеха неговата концепция за управление на общественото радио и дори изразяват съмнение, че в момента се оказва натиск върху СЕМ.

"Подкрепям ръководителя Светльо Костов, той живее с проблемите на хората, вътре е в нещата, знае какво е необходимо да се направи за тези хора, мъчи се. И аз мисля, че не е уместно сега в момента да го свалят от ръководния пост, защото той е от два месеца, за два месеца какво може да се направи - абсолютно нищо?!", заяви служител в БНР.

Ден след като СЕМ наложи санкция на БНР в размер на 27 хиляди лева, протестиращите се обединиха около позицията, че не бива да се налагат глоби, нито да се искат оставки, преди да се отговори на следните въпроси:

"Въз основа на какви доказателства са извършени тези санкции. Дали е оповестен резултатът от разследването по спиране на предавателите. Нашите съмнения са, че това е саботаж, чиято единствена цел е да бъде отстранено ръководството, което не е удобно незнайно на кого", заяви Дарина Григорова - председател на радиосдружение "Подкрепа" в БНР.

Работещите в различни звена на радиото бяха поканени на среща с членовете на СЕМ. Представители на музикалните състави и синдикатите в обществената медия изразиха пред медийните надзорници своето недоволство от решението на СЕМ да разгледа проект за предсрочното прекратяване на мандата на генералния директор.

Дарина Григорова заяви, че представеното пред СЕМ становище на редколегията на "Хоризонт" не бива да се възприема като общовалидна позиция на всички в БНР.

В отговор на забележките, отправени към медийния регулатор, неговият председател София Владимирова определи протестната акция като "натиск върху СЕМ". Тя заяви, че ръководството на общественото радио трябва да понесе своята отговорност, както за безпрецедентното спиране на радиоизлъчването на програма "Хоризонт", така и за задълбочаващото се напрежение между служителите в БНР.

"За мен, всъщност, най-страшното, което се случи от това, това е разделението, което има вътре в радиото в момента", каза Владимирова.

Акцията беше във връзка с решението на СЕМ следващата седмица да разгледа на свое заседание проект за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов, ако той не подаде оставката си до края на тази седмица.

Костов вече обяви, че няма намерение да подава оставка. На 30 септември, понеделник, вече имаше акция в подкрепа на Костов пред сградата на БНР.

Протест и контрапротест

"Прави ми впечатление тази хватка, с която се опитват да озаптят в момента Радиото и което е парите - бюджета. ... В момента говорим за груба, брутална намеса в независимостта на една медия. Самият генерален директор на Радиото каза, че 4 човека са му се обаждали да уволни г-жа Великова - може само да предполагаме кои са. Прокуратурата съвсем лесно може да провери кои са тези хора. Говорим за това, а изведнъж се измества темата към бюджета". Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" културологът проф. Ивайло Дичев.

Той изрази надежда, че СЕМ ще вземе принципно решение и ще освободи генералния директор на БНР. По думите му и управляващата коалиция няма полза от това, което се случва.

"Практиката на контрапротеста е типична за страни като нашата, като Русия, Румъния. Какво значи това - едни хора протестират и след това ти организираш някакви хора да контрапротестират - това е чисто манипулативно и непочтено. Ако някой иска да организира някаква акция, да я организира, да си излезе с лозунги и т.н. Това съществува само в този вид полудемокрации, каквито са нашите в източната част на Европа", отбеляза проф. Дичев.