Дни преди Коледа ви срещаме с Явор Боев. Той е на 12 години и е прекрасен, любознателен и винаги усмихнат. Заедно с майка си Милена и баща си Асен, са едно от хилядите семейства, подпомогнати и тази година от дарителската кампания Българската Коледа.

Семейство Боеви има нелека съдба, но не тъгата е водеща в нея. Точно обратното - независимо от всички предизвикателства, пред които са поставени тримата, битката за по-добър живот като че ли напук е сложила постоянни усмивки на лицата им.

Милена и Асен спокойно могат да бъдат описани като герои на романтичен филм. Влюбени още от гимназията, двамата градят общо бъдеще, а той предлага брак навръх рождения ден на ученическата си любов. Двамата обаче така и не успяват да станат трима в продължение на шест години, въпреки че няма очевидни медицински причини за това. Накрая опитват инвитро и чудото е факт. Успех още от първия път, а добрата вест е двойна! Боеви чакат близнаци, без да подозират, че съдбата е подготвила тежко изпитание.

"Бяхме изключително щастливи, когато разбрахме, че чакаме близнаци. Направиха ни генетичен анализ. Нямаше никакъв проблем. Децата вървяха много добре" - споделя Милена Боева.

Но в края шестия месец Милена получава силни контракции и преждевременното раждане е без алтернатива. Стечение на обстоятелствата превръща следващите месеци и години в кошмар. По медицински показатели Милена трябва да роди чрез секцио, но по време на раждането в болницата липсва наличен анестезиолог. Естественото и преждевременно раждане обаче води до кръвоизливи в мозъка на двете деца и тежки последствия. Семейство Боеви губи сина си Ясен още в 23-тия ден след раждането му, но и до днес Милена вярва, че той дава сила и закриля брат си Явор.

"От самото раждане Явор има невероятна сила на духа. Той живее втори живот. За тези 12 години той има общо шест операции"

Снимка: личен архив

Хидроцефалия, ретинопатия, ДЦП...всички тези диагнози остават просто думи, когато видиш колко победи в живота си е натрупал Явор за крехката си възраст. Усилената работа през годините е дала резултат и той напредва с четене и писане, двигателната му култура се подобрява и най-вече детството му е пълно с усмивки и любознателност към света.

Грижите за Явор са определящи в ежедневието на родителите му, които от години познават и харесват кампанията Българската Коледа, но само дарителската й страна.

"Винаги съм смятала, че има семейства с по-големи трудности и нужди от нашите. Затова и винаги съм участвала в кампанията, но като дарител. Никога не съм очаквала да получа и нещо от държавата"

Преди две години, обаче, по предложение на логопеда на Явор - Бойка Бойчева, семейството се включва в програмата като бенефициент. Боеви преживяват тежък финансов период, а разходите по различните терапии и рехабилитации на Явор са без краен срок. Кандидатствали и одобрени, Явор, Милена и Асен получават финансова помощ от Българската Коледа вече втора година. Средствата са от помощ и са целеви - за часовете при логопед. Семейство Боеви е благодарно на всяко добро сърце, протегнало ръка към тях. Знаят, че нужда от помощ имат много хора, а средствата никога не стигат за всички. Затова мечтаят за стратегически решения, а не само за благотворителни кампании.

През 2017 г. Боеви създават сдружение "За децата-2017". Правят го заедно с четирима лекари и директор на социален център, с които съдбата ги е срещнала през годините. Голямата цел на сдружението е създаване на комплекс за рехабилитация и интеграция, както и професионално обучение за деца и младежи с проблеми в развитието.

"Това би било едно стратегическо решение за много деца и семейства. Няма такъв функциониращ център в България. Идеята е да бъдат изградени медицински център, център за рехабилитация, воден басейн, социален център, спортни площадки и ателиета за трудово и арт обучение. Ще може родителите си да оставят децата си и почасово. Но най-важното е, че този център ще даде на много деца освен развитие и занаят. И някой ден, когато родителите не сме около тях, те да могат да се издържат сами" 

А голямата цел вече е с една огромна крачка по-близо. Случайна семейна разходка из парка в Божурище дава възможност на Боеви да видят един запустял общински имот, който някога е бил собственост на военните. В момента, в който го вижда обаче, Милена вече знае съдбата му.

"Аз се влюбих в самото място. Не толкова в сградата. Представих си веднага какво би могло да бъде, ако бъде превърнато в нашата мечта"

За да се изпълни мечтата, Боеви запретват ръкави, проучват статута на имота и търсят контакт с кмета на Община Божурище. Месеци на усилия, лични разходи, помощ от съмишленици и първата голяма крачка е направена. След като представя проекта за необходимите ремонти, за планираните дейности и социалния ефект, общината дава зелена светлина. Сега семейство Боеви има на разположение четири години, за да ремонтира изцяло сградата и да облагороди имота. Ако успеят, в сила влиза подписаният договор за безвъзмездна десетгодишна концесия. И най-важното - реално и дългосрочно решение за много български деца и цели семейства.

Дългата административна процедура не е отказала Боеви от мечтата им. Проектът е вече задвижен, а подадената ръка от община Божурище само е засилила процеса. Сега остава най-трудното, си мисля аз, докато се опитвам да сметна колко средства са необходими, за да се превърне този имот в един модерен център за деца с проблми в развитието. Но Милена бързо ми показва, че не се плаши от финансирането, независимо че сдружението все още няма необходимите средства, за да започне ремонта. Планът е да се работи поетапно. Ще се започне с изграждането на медицинския център в рамките на две години. Това ще даде и гаранция за сериозността на проекта, докато Боеви продължават да търсят добри хора и компании, които да се включат с дарения. Естествено, сдружението търси съдействие от всички институции, а Държавна агенция за закрила на детето вече е проявила интерес да подкрепи инициативата.

Казват, че по Коледа ставали чудеса. Реалисти като мен обаче вярват, че чудесата обикновено се случват на хората, които ги търсят. На тези, които не се задоволяват с малко. На тези, които искат да променят живота ни към по-добро. Хора като семейство Боеви. 

Повече информация за сдружение "За децата - 2017" и неговите цели - тук: https://www.forkids2017.org/

Можете да направите своето дарение по банков път:

Притежател на сметка: Сдружение"За децата-2017"

Банка: Първа инвестиционна банка

BIC: FINVBGSF

IBAN: BG94FINV91501017155954 

Информация за дарителската кампания "Българската Коледа" можете да намерите тук: https://www.bgkoleda.bg/

За да направите дарение в кампнията можете изпратите SMS на номер 1117 или да се обадите на номер 09001117