От седмици редица магистрати, включително членове на ВСС, както и неправителствени организации предупреждават, че електронното гласуване може да опорочи вота, защото не позволява вотът за тримата кандидати да се проведе едновременно. 
Освен това, в случай, че изборът на главен прокурор бъде оспорен от някой от загубилите, няма как да бъде проследено как е гласувано, ако не е имало бюлетини, тъй като електронната система няма памет.

Правилата за избор на главен прокурор трябваше да бъдат разгледани днес като извънредна точка от дневния ред. В началото на заседанието обаче членът на съвета Юлиана Колева, бивша депутатка от ГЕРБ, поиска точката да бъде оттеглена, тъй като имало шестима отсъстващи от заседанието и при това положение не било коректно да се разглежда. Те са в командировки в чужбина.
По думите й тези правила не се отразявали на правата на кандидатите, предаде БТА.

Калин Калпакчиев обаче я репликира.
"Това, че електронната система за гласуване може да бъде проследена и на практика да няма тайна на вота, е факт, пред който не трябва да си затваряме очите", коментира той.

Според колегата му Камен Иванов отсъствието на няколко души щяло да е прецедент, който да се превърне в практика, когато има липсващи точки от дневния ред, да бъдат отлагани.
Румен Георгиев заяви, че е говорил с тримата кандидати за главен прокурор и те самите са поискали гласуването да става с интегрална бюлетина.

В крайна сметка, с явно гласуване ВСС насрочи извънредно заседание за другата седмица, като десет от членовете гласуваха за отлагането на точката, а осем бяха против. След гласуването Лазар Груев отбеляза, че във вторник той, Калин Калпакчиев и Галя Карагьозова ще отсъстват.

"Правосъдният министър не може да накара ВСС да разглежда правила за избор на нов главен прокурор, защото това означава, че изпълнителната власт се меси в работата на съдебната система", коментира по-късно самата Диана Ковачева, цитирана от „Фокус”.
По думите й към момента магистратите нямат готовност да обсъдят правилата. "Взетото решение е правилно, защото е положително това, че ще се състои отделно заседание, насочено само към правилата по избор на главен прокурор, отбеляза правосъдният министър. Не е работа на министъра на правосъдието да удря по масата на ВСС и да казва кога да бъдат разгледани правилата, защото преценката какви трябва да са те е единствено на неговите членовете", добави Ковачева.

Другата точка в дневния ред на ВСС днес е и докладът на председателя на Апелативния съд в Пловдив, който трябваше да даде информация за осъдителните присъди срещу България и каква част от тях са постановени от пловдивските съдилища, съобщи БНР. Темата също е част от дискусията около избора на нов главен прокурор заради сигнали, че съдия Сотир Цацаров, който оглавява Пловдивския окръжен съд, е ръководител на район, от който се издават най-много осъдителни решения срещу България. След като се кандидатира за наследник на Борис Велчев, Цацаров отрече тези обвинения. Подчинените му също.