Пожарникари и спасители са готови да излязат на протест, ако правителството не възстанови орязания бюджет на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Това съобщи председателят на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков пред NOVA.

Огнеборците възразяват срещу постановление от края на миналата седмица, с което правителството съкращава бюджета им със 7 млн. лева. Синдикатите не са съгласни с твърденията на МВР са, че това са средства от икономии.

По думите на Станков бюджетът за 2019 година по нищо не се отличава от този за предходната година, с изключение на известно увеличение в перо персонал.

Необходимите разходи, които са заявени за издръжка на дирекцията, са в рамките на 24 милиона лева. Съгласно предвидения бюджет те ще получат близо 15 милиона лева. Необходимата сума за капиталови разходи е над 49 милиона лева, а съгласно предвидените разходи за 2019 година са в рамките на 2 700 000 лева.

 

"За съжаление в последните десетилетия тази структура е оставена с недостатъчно финансов ресурс, което ни пречи на изпълнението на служебните задължения. През последните три години наблюдаваме едно задържане на средства, които не се превеждат към съответните структури. Тази година за пореден път останахме изненадани, че се одобрява прехвърляне на средства от едни структури към други. През миналата година по същия начин от бюджета на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" бяха взети 8 млн. лева", обясни Венцислав Станков.

От синдиката са на мнение, че недостигът на средства за поддържане на наличната техника, създава предпоставки за забавена реакция при възникнали произшествия и риск за живота и здравето на гражданите, както и големи материални загуби.

"И затова вчера бяхме принудени да излезем с отворено писмо, за да изкажем нашето недоволство относно тенденцията, която се очертава в последните години за намаляване на бюджета в тази структура", каза Станков.

По думите му тъй като явно държавата няма финансов ресурс да се справи с този проблем, трябва да се търсят механизми и да се създаде фонд за генериране на средства, с който да се финансира структурата.

Преди година пожарникарите отново излязоха на протест пред парламента срещу ниските доходи, лошите условия на труд и закриването на служби.