Това става ясно от мотивите на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд (СГС) към присъдата, с която през април оправда подсъдимите за причинена по непредпазливост смърт бивши антимафоти Божидар Проданов и Ирен Вълев, съобщи "Правен свят".

Делото влезе в съда през 2011 г. и е едно от тези, които наблюдава Европейската комисия. Случаят беше във фокуса на общественото внимание заради изнесената информация, че арестът на Куцаров изобщо не е бил документиран от МВР, а служителите са го били, за да изтръгнат показания и са го държали притиснат на земята по очи и с белезници на ръцете, закопчани на гърба, което в крайна сметка е довело до задушаването му.

Финалът на делото, засега на първа инстанция, показва, че за съда не е станало ясно кой и кога е бил Куцаров, но получените травми категорично не са причина за смъртта му. Съдия Крънчева пише в мотивите си, че единствено възможният и катергоричен извод е, че с поведението си те "не са причинили, а дори не са се явили и съпричина за настъпване на смъртта на Куцаров".

Изводът, че сърдечно заболяване, а не задушаване от притискане е причина за смъртта на Куцаров, съдът е направил след назначени последователно петорна, седморна, деветорна и единадесеторна съдебно-медицински експертизи, като всички са били категорични за сърдечния проблем на жертвата. Уголеменото сърце на Куцаров било установено едва след смъртта му, тъй като приживе той нямал оплаквания и не се е лекувал. За внезапното влошаване на състоянието му е допринесло и приемането на амфетамини, което според заключения на експертите може да е станало и няколко дни преди задържането му.

Пламен Куцаров е бил арестуван вечерта на 21 януари 2009 г. в дома му, където живеел с приятелката си. Тя също е свидетелствала по делото, като в показанията си казва, че полицаите са го повалили на земята, при което той е ударил лицето си. Впоследствие лекарите описаха множество кръвонасядания по тялото на Куцаров, охлузвания и отоци. Единствено кръвонасяданията по ръцете обаче е доказано, че са в резултат от поставените почти през целия ден белезници.

Видими следи от насилие по него не са забелязали нито служителите в Института по психология към МВР, където Куцаров е бил преди да бъде качен в буса, в който е починал, нито лекарка в "Пирогов", където е откаран, след като се почувствал зле.

Проданов и Вълев трябвало да върнат арестанта в ГДБОП, след като той бил "пробит" на изследване с детектор на лъжата. При него Куцаров бил питан за безследно изчезналия тогава Кирил Божилов-Цигането, като според МВР той е бил отговорен за отвличането му заедно с Валентин Янев-Бореца и още един мъж.

Проданов и Вълев отричат при конвоирането на арестанта той да е бил притиснат на земята. За белезниците казват в обясненията си, че имало заповед да се поставят на гърба. Дори като влезли в Института и видели Куцаров, прекият им началник Сергей Куртев се обърнал към него с думите: "Какво, ще слагаме ли белезници?", при което Куцаров се усмихнал, сам си сложил ръцете отзад и Проданов му поставил белезниците.

Оправдателните присъди не са окончателни и прокуратурата може да ги протестира пред Софийския апелативен съд. Само до момента обаче разноските по делото са за над 24 000 лева и засега остават за сметка на държавата.