Задържани са две длъжностни лица, допуснали замърсяване на река Юговска и Чая, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Управител на дружество и отговорник на хвостохранилище са задържани за срок до 24 часа в ареста на РУ Асеновград. Това са Любен В. на 84 години и Румен С. на 55 години. Вероятно мярката им ще бъде удължена на 72 часа. На 21 и 22 февруари с действията си задържаните са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване на водите на река Чая и Юговска. Това е станало чрез незаконно поставена тръба.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление. Материалите са докладвани на прокуратурата.

На този етап се доказва, че замърсяването на двете реки е умишлено и по тази причина органите на реда вземат по-крути мерки. Досега за подобни деяния не е имало задържане на длъжностни лица, но тъй като случаите зачестиха, се преценило, че трябва да се предприемат по-сериозни действия, защото на опасност са изложени хора, риба, животни.

По-рано стана ясно, че само в един пункт са измерени наднормени стойности на свободни цианиди от взетите днес водни проби от реките Чепеларска и Марица, сочат резултатите на Басейнова дирекция на "Източнобеломорки район", съобщиха от Областна администрация Пловдив.

Единствено при устието на р. Юговска са измерени наднормени стойности на свободни цианиди - 7 микрограма при норма 5 микрограма.

Очакват се резултатите от взетите проби от горното течение на р. Юговска и нерегламентираното заустване на отпадъчни води от хвостохранилището на "Лъки Инвест", се посочва още в съобщението.

Министърът на околната среда Емил Димитров и водите определи замърсяването като голямо. Той потвърди, че замърсяването е от "Лъки Ивест".  Прокуратурата е уведомена.

Измерените нива на цианиди във водите на реките са над 20 пъти над допустимите норми, допълни той. Димитров бе на мястото на инцидента заедно с областният управител Дани Каназирева.

"За питейната вода няма риск, но сме предупредили ВиК и "Напоителни системи" да затворят шлюзовете и да не се допуска водопой на животни", допълни Димитров.

Според Каназирева може би от "Лъки Инвест" са очаквали, че събота и неделя няма да има проверки и всичко ще им се размине. Тя смята, че поредното замърсяване се прави умишлено и цели дестабилизация.

От РИОСВ-Смолян информираха, че за предишното замърсяване на реките са съставени наказателни постановления на "Лъки Инвест", а максималните глоби са до 10 000 лева.