Вчера се навърши една година от обявяването на абсурдна обществена поръчка на здравното министерство, предаде БНР. С европейски пари за борба с кризи ведомството решава да купи апаратура за болниците и диагностично-консултативните центрове. Поръчката е от времето на служебния министър д-р Асен Меджидиев. Кандидатства се за доставката на преносими рентгени и ехографи. По поръчката има победители и миналата година става чудо за 47 ДКЦ-та в страната.

Д-р Галина Павлова е управител на варненското IV ДКЦ, което, както повечето в страната, не си иска рентгена. "Нормативната база не разрешава използването на такъв апарат в лечебните заведения за извънболнична помощ. Нормативно е казано, че могат да се ползват в болници и то в определени отделения. Не може просто така да се монтира апарат, който има рентгенови излъчвания и който да бъде преносим и да се ползва навсякъде", обясни тя. По думите ѝ преди това никой не ги е питал дали искат такъв апарат. А това са страшно много пари, отбеляза д-р Павлова и уточни, че апаратът, който са получили, е на стойност 260 хил. лв.

Има 47 доставени апарати в цялата страна за лечебни заведения за извънболнична помощ, подчерта тя. Д-р Павлова, която е и зам.-председател на Националното сдружение на лечебните заведения, посочи, че към тях постъпват писма от колегите им, където има доставена такава апаратура: "Те не знаят какво да правят с тези апарати. Те не само стоят като паметници. Задължени сме да бъдат включени в електрическата мрежа. Получихме писмо от министерството, в което се казва, че ние сме длъжни да ги застраховаме. Но ние не ги ползваме. Писахме писма до министерството, за да дойдат да си ги вземат. Отговорът беше неофициален - каза ми се "Ние ще променим наредбата". А това няма как да се случи".

Според "Капитал" може да се наложи тези европейски пари да бъдат върнати, след като тази апаратура не се ползва по предназначение. Рискът съществува ако: "Ако някой отговарящ за европрограмите или европейската прокуратура направи преглед как точно се е изпълнил този договор. Договорът е за около 10 млн. лв. По-неприятното е, че тези поликлиники няма как да ги дадат и на болниците, защото в същото време болниците са получили също кугели само че малко по-лошо качество от неработещите в поликлиниките".

Номинираната за служебен здравен министър д-р Галя Кондева е напълно наясно с проблемите в здравния сектор, категорична е Десислава Николова и добави: "Въпросът е дали ще ѝ стигне времето, а освен това на служебното правителство не му е дадено да прави реформи".