Учените твърдят, че изкуственият интелект може да бъде определен като способността на машините да учат, да анализират, да правят планове, но приемаме с известни уговорки идеята, че машините могат да творят. И тук е ключовият момент - идеята, че творчеството е онази единствена територия, която принадлежи само на хората. Какво мислят младите хора и дали на тях изкуственият интелект им звучи чуждо? Страхуват ли се от него, смятат ли, че трябва да има регулации и чувстват ли се сигурни като артисти? 

Защото както казва акад. Чавдар Руменин от Института по роботика при Българската академия на науките, "изкуственият интелект със своите самообучаващи се алгоритми може да реши много задачи, а т.нар. супекомпютри решават големи проблеми, но да сте чули някой компютър да ви е дал някаква революционна идея или да е открил ново явление?" 

Aкад. Чавдар Руменин от БАН, евродепутатът Ева Майдел, Блаж Зупан от Лабораторията по биоинформатика към Люблянския факултет по компютърни науки и информатика в Словения, както и млади хора, които се занимават с фотография, кино и рисуване, може да чуете в звуковия файл: 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic


 

Подкастите от поредицата "Generation Z/Поколение Z" са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Dir.bg.