Поклонението пред композитора, написал едни от най-големите шлагери на българската естрада, започна във фоайето на зала "България", опелото е в църквата "Свети Седмочисленици".

На поклонението присъстват не само роднини и приятели на композитора, но и много музиканти, с които той е работил през годините.

Вижте снимки >>>


"Той не искаше просто да напише песен, а да я адресира към изпълнителя", спомни си Развигор Попов.

"Аз ще се помоля пътят на Тончо да е лек. За мен той ще си остане една светла душа. Той беше кралят на мелодичната поп музика в България. С него си отива една епоха. А сега ние оставаме едни невръстни сирачета", заяви развълнуваният Панайот Панайотов по Нова ТВ.

Тончо Русев беше един много голям наш приятел на група "Сигнал". С него си отиде една епоха на прекрасната българска музика и за съжаление, никога повече няма да повтори това, което правеше през живота си, каза Йордан Караджов по БНТ.

Орлин Горанов сподели: Един ангел си отиде вкъщи. Тончо беше изключителен човек, изключителен музикант и за това говори всичко, което остана.

"За Тончо беше много важно песента да е по хубава поезия, както и да има адрес - държеше много на това кой ще я пее", отбеляза композиторът Развигор Попов, направил много от аранжиментите на песните на Тончо Русев, включително на първите, които е писал още като тромпетист в оркестър "Балкантон", насърчаван от Йосиф Цанков. Попов изрази радостта си, че и младите изпълнители сега посягат към вечните шлагери на композитора и така им дават нов живот.

"Прощаваме се с един гений - за мен Тончо Русев е гений, невероятно талантлив човек. Жалко, че се разделяме - това винаги се случва рано, но прекрасните му песни остават и ще им се наслаждаваме и в бъдеще", каза актрисата Искра Радева, цитирана от БТА.

"И детството, и младостта, и целият ми живот е свързан с Тончо Русев. Дори преди няколко месеца той написа песен по моето стихотворение "Молитва", каза поетът Недялко Йорданов.
"Шегуваше се, че навремето написахме "Остаряваме бавно", а сега трябва да пишем "Отиваме си бързо", разказа Йорданов.
"Добър, незлоблив човек, да не говорим за таланта му - жалко, че си даваме сметка каква е загубата толкова късно, както пише в едно стихотворение Радой Ралин: "Защо обикваме човека, когато си отиде", добави Недялко Йорданов.

Хайгашот Агасян, по думите му, е щастлив, че е съвременник на този титан на българската популярна музика, изключителен мелодик, което е рядкост, талант, целунат от Бога. А и много благороден човек, готов да помага на другите, в което по-младият му колега сам се уверил в началото на творческия си път.

Тончо Русев почина на 10 април
след кратко боледуване, само 10 дни преди да навърши 86 години. Той остави след себе си над 1000 от най-обичаните български песни.