Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и главният архитект на София Здравко Здравков представиха на брифинг днес трасето на велосипедната алея от ВТУ "Тодор Каблешков" до гара "Пионер". Цялата територия е собственост на НК "Железопътна инфраструктура".

По думите на Фандъкова това е един труден проект, но изключително важен и знаков за града ни. Той е с площ над 60 дка и дължина над 3 км. Тя благодари на министър Желязков за предоставянето на инфраструктурата за този зелен ринг, чиято цел е всички квартали на столицата да имат връзка с парковете на града, като се използва трасето на излязлата от експлоатация жп линия за развитие на веломрежа. Идеята е от началото на велоалеята в район "Слатина" до гара "Пионер" да се се създадат велосипедни връзки за зала "Армеец".

Росен Желязков информира, че планът се изготвя и скоро ще бъде представен за обществено обсъждане. Когато той влезе в сила, Столична община ще може да претендира за придобиване на имота, а то ще стане факт с решение на Министерския съвет. 60 на сто от тази територия ще бъде за озеленяване и ще служи за придвижване с всички немоторни превозни средства, подчерта Желязков.

Снимка: Фейсбук

Арх. Здравков представи детайлно проекта на цялото трасе, като подчерта, че то е проучвано дълго време. Връзката с парк "Борисова градина" ще стане чрез бул. "Симеоновско шосе".

Изграждането на велоринга, който обслужва южните части на София, е предвиден с план-схема на велосипедната мрежа към действащия Общ устройствен план на София. Извършени са проучвания на възможните трасета за велосипедна връзка на зала "Арена Армеец", Софийския метрополитен и велосипедната мрежа на Борисовата градина.

Снимка: Фейсбук

Трасето е разделено на два подучастъка, всеки от който се характеризира със специфични проблеми за решаване по отношение напречни връзки с околните територии, съществуващи пешеходни и транспортни подходи, терен и възможност за съвместяване на велосипедна алея с паркова пешеходна алея, за да се постигне възприятие за линеен парк, обясни арх. Здравков.

Първият подучастък започва от гара "Пионер" до тунела на "Цариградско шосе", а вторият - от тунела под "Цариградско шосе" до действащата регулация на "Източната тангента".

Велоалеята е ситуирана по следата на напълно демонтираната жп-линия и следва плавния наклон на съществуващия терен, като по този начин се осъществява връзка с изградената улична мрежа и съществуващата инфраструктура, обясни арх. Здравков.

По думите му проектът може да се реализира още през следващата година. Поради ранната фаза на проектиране все още няма определен бюджет на проекта.

Снимка: Фейсбук

По-рано Фандъкова и еврокомисарят Мария Габриел присъстваха на събитието "Пчелите, биоразнообразието и зеленият град", организирано от сдружение "Биоград София". Инициативата цели да обърне внимание върху ролята на пчелите за живота на земята и необходимостта от опазването им. Събитието се състоя пред Музея на пчелата. Кметът припомни, че музеят бе създаден по инициатива на еврокомисаря Мария Габриел и сдружение "Биоград София", а всеки месец, за да се запознаят с живота на пчелите и ролята им за живота на планетата, тук идват над 300 деца.

Фандъкова благодари на сдружението за това, че участва активно и в подготовката на кандидатурата на София за зелена столица на Европа с конкретни проекти и инициативи. Подготовката на кандидатурата е във финален етап и предстои да бъде внесена до края на тази година.

На територията на Столичната община са регистрирани 7231 пчелни семейства на 262 собственика, посочи още столичният кмет. Пчелите са биоиндикатор за замърсяването на околната среда и в частност - за качеството на атмосферния въздух. За да могат да изпълняват пълноценно своите функции, пчелите се нуждаят от достатъчно количество цветна биомаса. Столичната община засажда много цветя, както и залесява с ароматни дървета като акация и липа, които са подходящи за пчелите. По време на събитието кметът Фандъкова поздрави еврокомисаря Мария Габриел за новия ресор и посочи, че това е ресорът на развитието, защото именно образованието, културата и иновациите заедно с младежките политики са в основата на развитието на градовете.

Като част от инициативата участниците засадиха около Музея на пчелата розови храсти.

Снимка: БТА