Протестът на земеделските производители ще се премести пред сградата на Министерския съвет, веднага след като приключи шествието на работещите във въгледобивния сектор от КТ "Подкрепа" и КНСБ. Това обявиха зърнопроизводители пред сградата на Столичната община. 

Малко след 10 часа земеделски производители от цялата страна започнаха да се събират на протест на входа на София при Долни Богров, където разположиха стотици трактори и автомобили. Движението не е блокирано, засега са блокирани само пътни участъци край селата Старо село и Калипетрово.

При Долни Богров протестиращите изчакаха решение на Столичната община относно продължаването на протеста им. Те обявиха, че имат разрешение в малките часове на деня утре да вкарат тежка техника в центъра на София. Днес обаче протестни действия с машините на зърнопроизводители в центъра не се очакват. 

Ресорният министър Кирил Вътев пътува за среща с протестиращите, каквато покана бе отправена и до премиера акад. Николай Денков и до председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева. Мария Степанчева, която беше избрана от протеста за един от двамата медиатори за разговорите, съобщи, че поради ангажименти премиерът не може да отиде на протеста, но са поканени с министъра на финансите в 15:00 ч. да излъчат контактна група, която да отиде в Министерския съвет за разговори

По-рано от пресцентъра на Министерския съвет обявиха, че премиерът ще има среща с представителна група на миньорите и енергетиците от протеста "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България", водена от президента на КНСБ Пламен Димитров и президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 

Пред журналисти Цветан Берберов, член на УС на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, обяви, че исканията им са да бъдат чути и видяни. "В момента сме с над 700 трактора от едната страна на София, от другата страна има още около 200-300 трактора, в полите на София има общо над 1000 трактора. Искаме да ни видят, че ние съществуваме, защото болката ни е до незнайност", добави той, цитиран от БТА. 

Той беше категоричен, че исканията на земеделските производители не са партийни: "Тук има симпатизанти на различни политически структури, аз лично съм безпартиен. Нашите искания са секторни".

Протестиращите настояват и вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

По-рано днес бившият премиер Бойко Борисов изрази учудване, че премиерът и министърът на земеделието "продължават да не се срещат със зърнопроизводителите, да не го решават въпроса и той да ескалира". 

Днес е втори ден от протеста на земеделските производители след отмяната на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, гласувана от Народното събрание преди дни. Вчера се проведоха протести в цялата страна, като блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове, а днес протестните действия се насочиха към столицата. Утре земеделските производители са готови да вкарат десетки машини тежка техника и на жълтите павета. 

От Инициативния комитет обявиха, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания. Утре протестът продължава, като между 5 и 7 часа ще бъдат придвижени машините на бул. "Тодор Александров" в София. Протестиращите в сряда ще тръгнат в 10 часа от площада пред храм-паметник "Александър Невски" и ще се насочат към Министерски съвет.

Вчера в писмо до земеделските производители ресорният министър Кирил Вътев ги информира, че след задълбочено обсъждане в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за провеждане на общонационален протест, формулираните искания в 5 точки са удовлетворени и е необходимо само прецизиране на количествата и продуктите в точка 1. В нея е искането за забрана на внос на украински храни, сред които пшеница, рапица, слънчоглед, а протестиращите настояха да се разшири списъкът с мляко, мед, месо, плодове и зеленчуци.

Снимка: БТА

Протестите в страната

Към 10:00 ч. беше блокиран второкласният път Русе - Силистра при кръстовището на Старо село, като движението по него беше преустановено.

Затворено бе и кръстовището на пътя Силистра - Добрич на изхода при село Калипетрово.

Граничните контролно-пропускателни пунктове в страната работят нормално, съобщиха от МВР в информация за обстановката по пътищата към 10:30 часа.

Снощи тежки земеделски машини останаха и в района на "Петолъчката" с готовност за нови протести и блокада, ако исканията им ме бъдат удовлетворени. Вчера движението там бе блокирано в продължение на осем часа.

Снимка: БТА